Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
bäst före datum förpackning matlagningsgrädde Bild: Vardagspuls

Därför ska du inte gå på Bäst-före-datumet

Livsmedelsverket: ”Bäst före men bra efter”

Var fjärde person följer blint bäst-före-datumet på livsmedelsförpackningar – och slänger därmed fullt ätlig mat, helt i onödan. Dåligt både för miljön och plånboken.

Publicerad 2015-12-21 | Senast ändrad 2015-12-22 | Vardagspuls
 

Miljöexperten Anna Jiremark tipsar om hur vi kan bli mer miljösmarta.

Enligt undersökningen som Konsumentföreningen i Stockholm låtit göra visar det sig att hälften av de tillfrågade slänger maten efter passerat Bäst-före-datum för att de är oroliga för att bli sjuka.

Men det här är en vanlig missuppfattning enligt Ingela Dahlin som är projektledare för Livsmedelsverkets matsvinnsarbete. Hon menar att man ska skilja på bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Bäst före betyder nämligen inte att livsmedlet blir oätligt efter passerat datum.
– Bäst före, men bra efter. Lita på din magkänsla. Titta, lukta, smaka. Det kan man inte säga för ofta, säger Ingela Dahlin till Dagens Nyheter men betonar att det vissserligen finns riskgrupper som bör vara lite försiktiga, exempelvis gravida.

Vi slänger tonvis med mat varje år

Matsvinnet i Sverige kostar miljontals kronor. Och enligt Naturvårdsverket är livsmedelshanteringen den största boven och står för ungefär hälften av övergödningen och för nästan en fjärdedel av vår totala klimatpåverkan.
– Det här är ohållbart. Butikerna behöver ta ansvar, säger miljöexperten Anna Jiremark till Vardagspuls.

Hon berättar att vi svenskar per person och år slänger runt 130 kg mat, varav 45 kilo är fullt ätbar.
– Vi har blivit alldeles för nonchalanta och vi har tappat respekten. Se klippet ovan.

Så att bli bättre på att äta upp vår mat, lita på vår näsa och våra smaklökar och ta till vara på våra rester gynnar alltså inte bara plånboken utan även miljön.

MER:
Så länge håller maten – egentligen

Så äter du klimatsmartare