Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Dietisten Jeanette Steijer ger råd om hur du förvarar mat för att den ska hålla längre. Från Vardagspuls den 17 november.

Dietisten: Så får du maten att hålla längre

Sluta slösa med Jeanette Steijers hållbarhetstips

Hur länge håller maten egentligen? Och hur är det med buckliga konserver? Dietisten Jeanette Steijer ger råd om förvaring av mat och matens hållbarhet.

Publicerad 2015-11-17 | Vardagspuls

Dietistens blogg: Så slänger du mindre mat

 

johan: Hur är det med buckliga konserver. Kan man äta eller inte?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Johan,
Jo man kan äta buckliga konserver så länge det inte gått håll på burken och kommit in luft. Däremot ska man ej förvara mat i en öppnad konservburk utan lägga över det i en annan behållare.

18:13, 17 November 2015

Jessica från Göteborg : Tänkte bara ge ett tips: om man vill kolla om ett ägg inte är dåligt utan att knäcka det, så kan man känna med tungan på ändarna. Den ena ska kännas varm och den andra ska kännas kall.

18:16, 17 November 2015

Fyndletaren: Jag hittar ofta matlådor längst in i kylen som jag har glömt bort. det är ju färdig mat och inte livsmedel. hur vet jag om det är ok att äta?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Fyndletaren,
Ja det beror nog mer på hur länge de gömt sig därinne :-) Dofta och smaka lite innan du äter och känns det bra värm upp det ordentligt innan du äter.

18:16, 17 November 2015

Sophie: Hur farligt är det att vakuumförpackningen på t.ex. lax har släppt? Skillnad på kaffebönor som också har vakuum?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Sophie,
Laxpaketet skulle jag inte köpa men om det hänt hemma vara uppmärksam på hur den luktar innan jag tillagar det. Kaffet är inget fara men det handlar mer om att smaken och doften försvinner fortare när vacumet släppt.

18:19, 17 November 2015

Emelie: Hur är det med ost egentligen? Jag är uppvuxen med att bara hyvla bort mögel och fortsätta äta men har även nu hört att man måste skära bort flera centimeter.

Jeanette Steijer, dietist: Hej Emelie,

Ja, ca en centimeter skulle jag skära bort från osten för säkerhets skull!

18:21, 17 November 2015

Mia: Hej. Mitt tips är att spara alla 'slattar' av köttfärs och frysa in. Sen tar jag upp det och kokar om med tomatpuré och kryddor och lägger i en lasagne.

18:23, 17 November 2015

Katten: Mitt tips, vad gäller förvaring av lök, potatis o s v. är att ha kvar dem i plastpåsen men lägga in en bit kraftigt hushållspapper el tidningspapper. Det absorberar fukten, som uppstår när man har dem i kylen, bra o livsmedlet håller längre.

18:23, 17 November 2015

Ronja: Hur förvarar man bäst morötter, babyspenat och ruccola?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Ronja,
Låt dessa grönsaker gärna ligga kvar i plastförpackningen när du lägger in dem i kylen - kanske göra lite hål på morotspåsen så lite fukt kan släppas ut om den ska ligga länge.

18:24, 17 November 2015

Sofia: Jag har hört att man inte ska förvara mejeriprodukter som mjölk och grädde i kylskåpsdörren eftersom de får sämre hållbarhet då, är det så? Vad är lämpligt att förvara i kylskåpsdörren?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Sofia,
Det är bättre att förvara dem längre in i kylen där man är säker på att de är så kallt som de ska vara ca 4-5 grader. Det kan ibland vara lite högre temperatur i dörren. Där kan man ha ketchup, senap, juice, derssingar osv.

18:27, 17 November 2015

sandra: En gammal limpa som börjar bli hård slänger många den. Krossa den i stället o gör ströbröd☆

18:27, 17 November 2015

jimmy: Hur förvararman bäst avocado för att hålla sig fräch länge

Jeanette Steijer, dietist: Hej Jim,
Bäst avocado får du om då låter den mogna i rumstemperatur och när den är mogen kan du lägga in den i kylen för att den ska hålla lite längre.

18:28, 17 November 2015

Ekman: Vårt tips kring förvaring av ägg. Ägg förvaras ju inte i kyl då man köper dem så därför förvarar vi inte dem i kylen hemma heller... Dessutom så är dom betydligt enklare att skala då dom har kokats. Då dom förvaras i kylen så sitter skalet fast i ägget på ett helt annat sätt.

18:30, 17 November 2015

Tina : Kan man frysa smör?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Tina,
Det kan man absolut - gör t.ex ett kryddsmör om du har färska kryddörter kvar. Rulla in i plast till en rulle, frys och ta sedan upp och skär i lämpliga bitar eller använd i sås.

18:31, 17 November 2015

Caroline: Hej. Jag såg att du ställde äggen i mitten/längre ner i kylen. Ska dom stå där eller blev det bara så? Tänkte på att man på nyare kylskåp har en "ägghylla" högst upp.

Jeanette Steijer, dietist: Hej Caroline,
Ja det blev lite så :-) Äggen är ju ganska tåliga och kan förvaras i dörren eller där det passar i kylen. Som vi pratade om så kan ägg hålla sig mycket längre i kylen än det datum som anges på ägget så det är inte så känsligt för var du placerar det i kylskåpet.

18:35, 17 November 2015

Marie: Hur förvarar man mjukt bröd bäst? I kyl eller rumstemperatur?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Marie,
Mjukt bröd förvaras faktiskt bäst i rumstemperatur. I kylen blir det fort tråkigt och torrt.

18:36, 17 November 2015

Anita: Tips för äggkokning! Lägg de nykokta äggen i kallt vatten och ställ i kylen, gärna över natten, de blir mycket lättare att skala!

18:37, 17 November 2015

Lisa: Hur förvarar man champinjoner bäst och hur lång hållbarhet är det på dem?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Lisa,
Dem förvarar du bäst i kylen i grönsakslådan. Blir det lite brunt eller ser dåligt ut på champinjonerna så kan du lätt skära bort det och använda resten!

18:39, 17 November 2015

Lars: En sak där jag helt medvetet gör "fel" är när det gäller förvaring av bananer. Jag vet att de ska förvaras i rumstemperatur, men då tycker jag att de blir mjuka, vama och allmänt ofräscha då. Därför förvarar jag dem i kylen. Jag tycker helt enkelt bättre om dem när de är kalla och hårda och ger lite tuggmotstånd. Vad är det då som är "fel" med detta?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Lars,
Det är inget "fel" på detta utan nog mer en fråga om smak! :-)

18:41, 17 November 2015

Anita: Mia det är alltid roligt med dina inslag i Vardagspuls

18:43, 17 November 2015

Lilla Hästhamar: Ett bra tips är att fixa en påse i frysen med bra förslutning och efter hand fylla på med rester, sörgåspålägg,stek, köttrester vartefter. Efter ett tag är den lagom fylld till världens godaste pytt i panna. Äggen ska vara minst 14 dagar för att vara som användbarast, temperaturen har nog inte så stor betydelse bara den är jämn under förvaringen.

18:43, 17 November 2015

sandra: Hej Marie om du köper mjukt bröd i en pappers påse så ska du lägga det i en plastpåse när du kommer hem. Då håller det sig mjukt längre har jag hört. Lycka till.

18:43, 17 November 2015

Amanda S: Blir småkakor eller julgodis dåliga? Isåfall hur fort ungefär? till exempel om man ska baka till julklapp!

Jeanette Steijer, dietist: Hej Amanda,
Det tar ganska långt tid innan sådant blir dåligt då de innehåller så mycket socker som är konserverande. Då kan det mer handla om att det blir lite torrt eller tråkigt om det går för lång tid. Men försök att förvara dem svalt intill du ska ge bort dem.

18:45, 17 November 2015

Birgitta: Hej, vill bara tips om morötter och förvaring, lägg ett ark hushållspapper i påsen, den tar upp fukten. Lycka till

18:48, 17 November 2015

Anita: Om du ska byta dina vitvaror i köket, köp två delade kyl/frys och sätt temperaturen på sval i den ena kylen! Perfekt skafferi....

18:48, 17 November 2015