Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Familjeekonomen Bodil Hallin har hjälpt familjen Hermansen att få ner sina matkostnader med 4000 kronor i månaden.

Familjeekonomen: Så får du ner dina matkostnader

Chatt med tittarna

Mat är ofta en stor utgift i en familj. Men det finns massor du kan göra för att få ner dina matkostnader. Här svarar familjeekonomen Bodil Hallin på tittarfrågor.

Publicerad 2015-12-08 | Senast ändrad 2017-01-09 | Vardagspuls

Wera: Jag vill spara mycket pengar snabbt till en resa. Vilka råvaror/rätter kan jag satsa på för att äta så billigt som det bara går, och ändå få i mig det jag behöver?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Wera! Nu på vintern skulle jag satsa på mycket rotfrukter - billig och bra mat så här års. Och köp torkade bönor och linser, blötlägg och laga till mustiga välkryddade grytor. Riktigt bra och prisvärd mat. Sedan kan du toppa med lite fågel, fisk, kött, tofu eller sojaprodukter för att få det lite matigare. Lycka till och ha en fin resa så småningom!

17:33, 8 December 2015

Anna: jag handlar ofta efter erbjudanden i butiken, är det bra ur ekonomisynpunkt? tycker ändå inte att det blir billigare...

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Anna! Visst kan det vara bra att utnyttja erbjudanden, särskilt på de dyraste matvarorna. Men risken finns att handlandet blir ryckigt, att du går in i affären oftare och köper mer än du först hade tänkt. I längden skulle jag vilja säga att det lönar sig mer att göra en veckoplanering, handla efter den och bara vara sådär lagom flexibel och nappa på extraerbudanden då och då. Du kan ju alltid testa ett par veckor och sedan utvärdera.

17:36, 8 December 2015

Jesper: Jag har svårt att äta upp att jag planerar för att äta. Är liksom inte sugen efter några dagar och tröttnar och slänger - hur ska jag hålla uppe en variation och spara pengar samtidigt?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Jesper! Nä, att äta samma mat flera dagar i rad är inte särskilt kul. Har du stor frys kan du testa att frysa ner hälften av maten i olika matlådor och ta upp den igen efter några veckor. Annars kan du testa att tillaga basvaror, dela upp det du gjort i två eller tre delar och sedan addera olika tillbehör och kryddor. Ett enkelt och tidsbesparande sätt att få variation. Jag brukar t ex göra så med biffar och grytor.

17:40, 8 December 2015

Nina: Hur mycket ska maten få kosta? jag tycker att hälsosam mat är dyrare än snabba lösningar...

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Nina! Bra fråga. Och svaret är att det beror helt på hur mycket du kan och vill lägga på mat. Det är ju så individuellt. Och att lägga pengar på bra mat är ju inte fel om du har möjlighet. Vill du kan du kika på Konsumentverkets sajt eller broschyr "koll på pengarna" Där har de listat skäliga matkostnader för personer i olika åldrar, alltså varken lyx eller riktigt budget. Man kan se det som något att jämföra med men sedan ta ett eget beslut på vad maten får kosta. Och visst kan hälsosam mat kosta en del men att handla utifrån säsonger kan vara ett bra sätt att minska kostnaden utan att ge avkall på kvaliteten.

17:45, 8 December 2015

Minna: Hej Bodil, skulle du rekommendera att storhandla? och i så fall hur ofta (till en trebarnsfamilj)?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Minna! För en barnfamilj lönar det sig oftast att storhandla utifrån en i förväg uppgjord inköpslista. En gång i veckan kan vara ett bra riktmärke och sedan komplettera med mjölk och andra färskvaror vid behov. För ett singelhushåll lönar det sig sämre att storhandla eftersom bilresor och matsvinn äter upp förtjänsten. Men även för singelhushåll och par kan det löna sig att storhandla basvaror en eller två gånger i månaden. Att göra en veckoplanering och hålla sig till den skulle jag vilja säga är det som lönar sig mest, alldeles oavsett.

17:50, 8 December 2015

Lina: Vilken är det mest prisvärda maten du kan rekommendera?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Lina! Svaret får nog bli grönkål. Jag bara älskar grönkål! Det är supergott, har läckert grön färg och är fullständigt packat med nyttigheter. Och man kan ha det i sallader, pajer, grytor, gratänger och även woka det. Så det blir mycket grönkål i jul för mig :-)

17:52, 8 December 2015

Mariana: Mys med Vardagspuls är gött. Älskar verkligen detta program.

18:11, 8 December 2015

Pia: Hej☺jag och min sambo storhandlat en gång i månaden för ca 3000:- har alltid matlåda☺får ibland stödköpa grönsaker. Funkar hur bra som helst. Tack för ett bra sällskap medan jag står och lagar mat����

18:14, 8 December 2015

Oprah: Hur kan man leva som vegan eller vegetarian utan att det blir så himla dyrt? Har provat lägga om kosten flera gånger men det drar iväg.

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Oprah! Jag tycker faktiskt inte att det är särskilt dyrt att leva som vegetarian, har gjort det själv i nästan 20 år. Och jag blir ofta förvånad att det är bra mycket dyrare med kött, fågel och fisk än tofu, bönor och linser. Särskilt om man köper torkade bönor och bötlägger själv. Att köpa grönsaker av lokala odlare är ju också perfekt för den som har möjlighet. Så du kanske kan spara kvitton och jämföra matkostnaderna när du kör på blandkost respektive vegetariskt. Det kanske inte är så dyrt som du tror...

18:17, 8 December 2015

Mia, Vardagspuls: Mariana - Vad roligt att du gillar oss!

18:17, 8 December 2015

Ulrika: 12000 i matkonto.Åh,jag blir avis��Jag har ut 12000 kr/mån och har två tonåringar hemma och jag har ett matkonto på 1500-2000 i månaden och vi äter gott och nyttigt.Här kommer lite tips ! Ta vara på rester - matlåda eller gör om rester till en annan rätt.Skippa recept, våga experimentera lite ! Laga all mat från grunden.Tar inte mycket tid när man lärt sig.Hembakat är billigare,godare och nyttigare.Handla på säsong och rea.Köp kött på rea (svenskt) och frys in.Ha en liten kyl och stor frys.Då blir inget stående längst in i kylen och blir gammalt.Laga och frys in för de dagar du jobbar över eller bara inte ids stå vid spisen.Strunta i bästföre-datum ! Mjölk håller sig fräsch flera dagar längre i oöppnad förpackning ! Våga lukta och smaka på maten ! Mjölk som är "gammal" går att baka av eller använda till pannkaka.Den går även att frysa in.����Lita på ditt smaksinne��

18:19, 8 December 2015

E: Hej! Hur mycket pengar är rimligt att lägga på mat varje månad om man är ett hushåll på två vuxna? Vad är genomsnittligt?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej E! Har för mig att matkostnaden (enligt Konsumentverkets skäliga kostnader) ligger på ca 1800 kr/mån för en kvinna och ca 2400 kr/mån för en man om man äter alla måltider hemma. Tittar man på SCB:s statistik över faktiska hushållsutgifter ligger det lite högre. Konsumentverket listar matkostnaderna på sin sajt www.kov.se om du är nyfiken och vill kika.

18:20, 8 December 2015

Anna: Vill bara tala om att vi som är ensamstående äter för det mesta samma mat i 2 dagar för det finns inte så små förpackningar för att laga en portion/dag!

18:22, 8 December 2015

Andy: Hej Bodil! Jag spenderar allt för mkt pengar på mat då jag handlar lite varje dag. Jag skulle behöva hjälp med att dra ner kostnaderna, jag har prövat med matlådor men har inte alltid möjlighet till att värma maten. Vad har du för tips och råd?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Andy! Jag föreslår att du testar att använda någon av livsmedelskedjornas receptsajter där det finns veckomatsedlar som skapar automatiska inköpslistor. Sedan kan du ta förändringen ett steg i taget. Börja med att handla varannan dag, sedan kanske två gånger i veckan. Något annat du kan testa till lunch är kallblandad hälsogröt med havre, linfrön, chiafrön, mjölk och juice som får stå över natten. Alltså billig och bra kall mat till lunch och satsa på varm vällagad mat till kvällen. En matig sallad till lunch med exempelvis quinoa eller hirs till lunch kan också funka. Lycka till!

18:25, 8 December 2015

Andy: jag älskar nötkött hur bör man göra för att dra ner kostnaderna, det är ju jätte dyrt att köpa.

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Andy! Fortsätt att köpa gott nötkött men prova att dra ner andelen kött och öka andelen grönsaker och annat som är lite billigare. Eller satsa på att äta rejält med nötkött vid lite färre tillfällen. Man ska ju hålla fast vid det man gillar :-)

18:27, 8 December 2015

mamma : Hej. Jag har hört att de finns ett mat schema man ska tänk på när man handla..... mån - korv osa . men vet inte hur de ser ut. vet du ?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej mamma! Det känner jag faktiskt inte till. Kanske någon annan på chatten som har koll på detta?

18:28, 8 December 2015

helena: Vi är en familj med två vuxna och tre barn, 13, 12 och 1 år gamla. De stora bor här varannan vecka! Mannen tränar ca 14 pass i veckan och kräver mycket mat. Vi storhandlar 1 ggn i veckan. Vårat matkonto är enormt känner jag, vad borde det ligga på? Vårat hamnar på ca 10000 kr i månaden...:( mvh helena

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Helena! Gå in på budgetkalkylen på Konsumentverkets hemsida. Där kan du lägga in er familjesammansättning och få fram vad som kan vara en skälig kostnad. 10 000 kr är högt, skulle tro att Konsumentverket indikerar ca 7000 kr/mån, lite beroende på om alla äter lunch utanför hemmet. Ni kanske kan låta er inspireras av Nina och Tony som satte ett tydligt mål och bestämde sig för att ändra ett par saker och hålla fast vid det. Och glöm inte att belöna er själva om ni lyckas! Och egentligen börja med att bestämma vad ni ska göra eller köpa för de pengar ni sparar. Så att det blir ett gemensamt roligt projekt.

18:35, 8 December 2015

Monica: Varför finns det inget annat än ägg jämnt! Kan inte äta ägg i någon form, pannkakor, omeletter, sockerkaka mm mm Vad finns det för andra alternativ?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Monica! Tortilla tycker jag är perfekt som bas för att ta hand om rester. Ta ett par tortillabröd, på med tomatsås och toppa sedan med det du har över + lite sallad eller ruccola över. Sojamjöl kan användas som äggersättning i bakverk och pannkakor så leta gärna efter sådana recept och prova dig fram.

18:39, 8 December 2015

Maria med familj : Hej vi lägger 4000:- på ca kortet varge månad vi är fem i familjen . Vi gör matlistan varge vecka och holler oss till det och det fungerar bra ������

18:42, 8 December 2015

Annki Skåne: Jag tycker att det är svårt att få ihop mat som är nyttig o god dessutom kalorifattig. Jag vill gärna tappa ca 10 kg. Är ensamstående o tycker att det är tråkigt att laga mat numera, förr när jag hade en familj om 3-4 st o ofta middagar med de äldre då var det roligt att laga ma t, prova på nyheter o jag var känd för att laga god mat.Det är så trist att det blivit så mitt självförtroende i matlagning sjunker. Jag är i dag 70 å rmen frisk o pigg förutom lite krämpor som hör åldern till.

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Annki! Ja, visst är det mycket roligare att laga och äta mat tillsammans. Jag känner fyra studenter som har kommit på en kul grej. Minst en gång i veckan kör de "halv åtta hos mig" hemma hos varandra. En lagar mat och sedan äter de tillsammans. Det behöver ju inte vara så märkvärdigt eller originellt, för bara det att få laga mat till andra någon gång ibland och få sätta sig till bords och bli bjuden på någon annans mat är ju lyxigt nog. Kanske har du några vänner eller bekanta som skulle vilja testa. Eller varför inte söka efter några matintresserade som du inte känner sedan tidigare? Det kan ju dessutom leda till nya trevliga bekantskaper.

18:45, 8 December 2015

Ann: Hej! Kött och fisk är det dyraste att köpa tycker jag. Vill man ha bra kvalite så får man kosta på.Och det är värt varenda krona.

18:46, 8 December 2015