Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Broccolipaj Bild: Arla Köket

Bjud på mat som går att laga i förväg

Slipp feststressen

En timme kvar till gästerna kommer och du står fortfarande i köket och lagar mat. Känner du igen stressen? Här är förslag på rätter du kan laga dagar i förväg och bara plocka fram när ni satt er till bords.

Publicerad 2017-04-19 | Vardagspuls

Hör du till dem som älskar att ordna middagar men känner dig något stressad när det väl är dags. Som med mycket annat i livet handlar en stressfri bjudning om vikten av bra planering. Det finns massor av rätter och efterrätter som går att laga dagar i förväg.

– Precis som olika slags pajer är lasagne jättebra mat att laga i förväg, Där kan man också ta ut svängarna och bjuda på en festligare lasagne än den traditionella, till exempel med skaldjur eller en vegetarisk variant. Sedan är det bara att värma och servera med en grönsallad när gästerna kommer, säger Henrietta Anefalk, kock i Arlas provkök.

Kyl snabbt ner

Henrietta tipsar också om långkok som är perfekt mat att laga i förväg och blir bara godare ju längre smakerna får stå till sig. Men betonar att det är viktigt att all kokt mat, om den ska serveras senare, bör kylas ner så fort som möjligt efter att den kokat klart. Helst inom fyra timmar. Det är för att bakterietillväxten inte ska sätta igång.

– Ställ ut på balkongen eller i ett vattenbad för snabbare nedkylning, tipsar Arlakocken.
När det handlar om efterrätter tycker hon att hemmagjord glass (kan göras upp till en vecka innan), olika slags parfait och pannacotta lämpar sig extra bra som efterrätter som kan lagas i förväg.

Crème Ninon med myntaröra

En god och vacker soppa gjord på gröna ärter. Går att laga dagar i förväg och blir bara godare av att stå till sig lite. Servera den tillsammans med en myntaröra som även den blir godare efter någon dag i kylen. När gästerna kommit är det bara att värma soppan, hälla upp i skålar och dekorera med lite kryddgrönt. Passar både som varmrätt och i mindre skålar som förrätt.

Broccolipaj med purjolök

En paj är alltid ett säkert kort om man inte har tid att laga mat samma dag som gästerna kommer. Servera tillsammans med en grönsallad. Vill du göra den lite matigare så dekorera med lite kallskuret eller tunna skivor med rökt lax.

 Boeuf Bourguignon

Den här mustiga köttgrytan blir bara godare ju längre den får stå och dra. Passar därför perfekt att laga en eller två dagar innan och lägga svalt så att grytan får dra till sig av alla goda smaker. Tänk bara på att det är viktigt att långkok kyls ner efter att det kokat klart om du ska servera dagen därpå.

Enkel potatissallad med kallskuret

Potatissallad är både gott och enkelt att göra dagen innan. Kall potatis har dessutom visat sig vara nyttig att äta. När gästerna sen kommer kan du servera potatissalladen med kallskuret eller rökt lax. Kan det bli enklare?

Jordgubbssallad med mynta och basilika

Den här efterrätten är inte bara superfräsch och god, den är också hälsosam. Du gör den kvällen innan ställer i kylen och dekorerar med några basilika- och myntakvistar strax innan servering. Tänk på att den här efterrätten kan bli lite vattnig om du gör den alltför långt innan. Funkar inte det tidsmässigt så välj istället glass eller pannacotta som kan göras flera dagar i förväg.