Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Eleonora är flexitarian

– Ge grönsakerna huvudrollen!

Köttälskaren Eleonora vaknade en morgon och insåg att hon måste ändra sin livsstil. Hon hade räknat ut att hon åt tre gånger mer kött än vad som var hälsosamt.

Publicerad 2017-05-11 | katarina@vardagspuls.se

Eleonora von Essen har alltid älskat kött. När Livsmedelsverket kom med sina nya rekommendationer att äta max 500 gram kött i veckan insåg hon att hon åt nästan det tredubbla.
– 500 gram lät väldigt mycket – inte åt jag väl mer än så? Jag började räkna på hur en vanlig matvecka såg ut för mig och det var då jag upptäckte hur mycket kött jag faktisk åt.
Eleonoras man hängde på när hon föreslog att de skulle skära ner på köttet, men att bli vegetarianer var aldrig något alternativ för paret. De älskade kött alldeles för mycket fast samtidigt kände de att de var tvungna att göra något.
– Det pratades ju allt högre om hälsoaspekten, djurhållningen, antibiotikaresistensen och miljöpåverkan. För oss var det ett för stort steg att bli vegetarianer, men flexitarianer kunde alla bli.
Eleonora förklarar ordets innebörd.
– Att vara flexitarian är att leva som en vegetarian fast med undantag. Att äta vegetariskt så ofta man kan, men tillåta undantag som gör livsstilen hållbar i längden. Att spara tillfällena man äter kött till när det verkligen är speciellt, till exempel när man äter ute eller firar något.
Kvalitetsaspekten är också viktig för flexitarianen. När de väl äter kött väljer de riktigt fint sådant.
– Vi går gärna till saluhallen. Äter man kött så sällan som vi gör får det kosta lite extra, det ska vara bra kött från ett djur som levt väl och gärna i närheten. När det gäller grönsaker försöker vi handla så mycket som möjligt ekologiskt och närodlat.

Listade "onödigt" kött

Eleonora berättar hur familjen praktiskt gick till väga när de blev flexitarianer och skulle se över sitt köttintag.
– Det första som rök var charkpåläggen på morgonen, skinkan och leverpastejen. Därefter skippade vi alla luncher där vi ofta åt kött slentrianmässigt.
– När vi tittade på vilket kött det var som vi verkligen ville fortsätta njuta av ibland så var det den fina biten oxfilé någon enstaka lördag, eller kladdiga ribs med en kall öl på restaurang. Resten insåg vi att vi kunde strunta i utan några större problem.
Fisk eller skaldjur blir det däremot någon gång i veckan hos familjen von Essen som förutom Eleonora och maken består av tre barn. Föräldrarnas tänk kring barnen är att de äter det som bjuds i skolan och att de sedan får extra mycket grönt hemma.
Eleonora beskriver hur måltiderna kan se ut hos en flexitarianfamilj.
– Till frukost har vi en stor buffé med olika sorters flingor, frön och nötter till yoghurten. På mackorna lägger vi grönsaker, avokado eller äggröra, och vi har flera ostsorter eftersom vi alla gillar ost.
– Till lunch äter vi vegetariskt medan barnen äter vanlig skolmat. Till middag har vi ofta plockmiddagar där alla får ta vad de gillar bäst, eller wokar grönsaker med nudlar, ris eller pasta och äter med till exempel halloumi, ägg eller sojabönor. Barnen får lite kyckling eller köttfärs ibland men korv och köttbullar har vi slutat helt med.

Mår bättre

Innan Eleonora blev flexitarian hade hon ofta magsmärtor som diagnostiserades som IBS-besvär, men de är helt borta nu.
– Jag mår så mycket bättre. Jag fick mer energi, sov mycket bättre och gick ner till en bra vikt. Jag blev piggare och gladare.
Hon känner sig så mycket gladare att hon till och med skrivit en bok för flexitarianer: Flexitarianens kokbok (Tukan förlag).
Och köttet, saknar hon inte att äta en riktigt mör köttbit lite oftare?
– Nej, faktiskt inte. Kroppen har vant sig och suget är inte alls lika stort som tidigare. Men då och då unnar jag mig fortfarande! Fast nu märks det att kroppen inte riktigt gillar kött längre – jag får lätt ont i magen och sover som en kratta efter en köttmåltid.

Eleonoras bästa tips för dig som vill bli flexitarian.

  1. Börja med att tillföra istället för att ta bort. Tillför mer grönsaker till dina måltider, låt ögonen och smaklökarna vänja sig.
  2. Fundera och gör en lista över hur mycket kött du brukar äta för att se vad som är överflödigt. Börja att ta bort det helt "onödiga" - du måste inte ta bort allt kött på en gång.
  3. Gör hela familjen delaktig i livstilsresan. Experimentera och upptäck nytt ihop. Laga mat tillsammans, låt barnen välja rätter i böcker och tidningar ibland. Det blir så mycket lättare och roligare då.
  4. Om du är osäker på hur du ska välja bra kött med hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd kan du använda Köttguiden på WWF:s hemsida, wwf.se

Även pescetarianen är vegetarian men lägger till fisk och skaldjur i sin kost istället för kött. Läs om Maria som är pescetarian.

Det här är Eleonora

Namn: Eleonora von Essen
Ålder: 39 år
Familj: Man och tre barn
Bor: I Stockholm
Gör: Är matstylist, receptkreatör och författare.