Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
chia chiapudding förbjudet Bild: Pixabay

Förbjuden att sälja färdig

Därför är det förbjudet att sälja färdig chiapudding

Brukar du köpa färdig chiapudding på ditt lokala café? Du är inte ensam.
Chiapuddingen har blivit en populär storsäljare på många platser runtom i landet.
Men att sälja färdig chiapudding är faktiskt förbjudet.
Hur går det ihop, tänker du? Vardagspuls reder ut vad som gäller.

Publicerad 2016-09-09 | Vardagspuls

Från att ha varit helt okänd, har chiapuddingen blivit en otroligt populär frukost eller mellis. Förra året kom chiapuddingen till och med tvåa som Sveriges mest googlade recept. Och här på Vardagspuls har vi publicerat många recept på den populära rätten. 

Det lilla chiafröet är fullpackat med nyttigheter, som exempelvis järn, omega 3, fibrer och mineraler. Det geléartade höljet som uppstår om fröet får svälla i vätska mättar bra och detta i kombination med ovastående har gjort chiapuddningen till ett populärt alternativ för hälsointresserade och för den som kvällen innan vill förbereda en nyttig och mättande frukost.

Men att sälja chiapuddingen färdig är alltså förbjudet, vilket tidningen Göteborgs-Posten var först med att rapportera om. Så här ligger det till: 
Det finns en EU-förordning som säger att nya livsmedel måste godkännas innan de förs ut på marknaden. Som nya livsmedel räknas sådant som vi inte har ätit inom EU före den 15 maj 1997. Då infördes nämligen reglerna. För att godkännas som nytt livsmedel måste företag själva ansöka om detta hos Livsmedelsverket.

– Ingen har ansökt för chiapudding än men en ansökan skulle kunna medföra att det blir tillåtet i framtiden, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket, till Göteborgs-Posten.

Gör din chiapudding själv – här hittar du recepten


Chiapudding med yoghurt och apelsinjuice


Chiapudding med kvarg, mango och kokos


Chiapudding med blåbär

10 anledningar till varför chiafrön är så nyttiga

  1. De innehåller en massa nyttiga näringsämnen men få kalorier
  2. De är fullsmockade med antioxidanter
  3. De innehåller mycket fiber
  4. De innehåller mycket protein
  5. De är rika på omega-3
  6. De förser dig med viktiga mineraler
  7. De är en utmärkt källa till järn
  8. De verkar snabbt mättande