Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

 • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
 • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Ulrika Brydlings blodpudding. Bild: Vardagspuls-Peder

Ulrika Brydlings hemlagade blodpudding

6 portioner

Hemlagad blodpudding gör du kanske inte mellan jobb och hämta på dagis. Men det är definitivt värt det extra jobbet jämfört med den du köper i butiken.

Publicerad 2015-04-13 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

ca 1 kg (räcker till 6 portioner, serveringsportion 150 g)

1⁄2 liter blod

2 1⁄2 dl svagdricka, lättöl eller buljong

4 dl grovt rågmjöl

1⁄2 gul lök

75 g smör

1⁄2 msk salt

1⁄2 tsk malen kryddnejlika

1⁄2-1 tsk malen kryddpeppar

1⁄2 tsk malen vitpeppar

1⁄2 tsk malen ingefära

1 tsk torkad mejram eller timjan

2 msk sirap 

Till formarna: Matfett och ströbröd

Gör så här

 1. Tina blodet i kylskåp 8-10 timmar. Värm ugnen till 200°.
 2. Sila blodet och blanda det med svagdricka, öl eller buljong. Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning.
 3. Skala och hacka löken. Fräs den i lite av fettet och blanda ner i smeten.
 4. Smält sedan resten av fettet och blanda ner det.
 5. Tillsätt salt och malda kryddor. Smula ner örtkryddan och häll i sirapen.
 6. Stek ett prov av smeten i ej för varm stekpanna och smaka av. Justera eventuellt kryddningen.
 7. Häll smeten i smorda, bröade formar upp till 2/3. Ställ dem i en långpanna, täck formarna med aluminiumfolie eller smörgåspapper. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna.
 8. Grädda i vattenbadet 1-1 1/4 timme. Pröva med en provnål, som ska kännas torr, om puddingen är färdig.
 9. Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp. Blodpuddingen kan stekas i skivor.
 10. Skär i 1 cm tjocka skivor och stek i smör på svag värme.
 11. Blodpuddingen kan även stekas i ugn och då gör du så här:
 12. Värm ugnen till 225 grader.
 13. Skär blodpuddingen i 1 cm tjocka skivor och lägg på en smord plåt.
 14. Värm i övre delen av ugnen i ca 5 minuter. Vänd skivorna en gång.

Ulrikas tips

Tips 1: Svinblod är beställningsvara och köps oftast djupfryst. Beställ blodet i god tid. Blodpuddingen kan serveras nygräddad eller förvaras i kylskåp några dagar. Den kan också djupfrysas och förvaras i frysen i upp till 3 månader.

Tips 2: Smeten kan även användas till blodplättar: Smält fett i en stekpanna eller plättlagg. Lägg i 1 msk smet till varje plätt och grädda dem på båda sidor på ej för stark värme.