Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Nyttiga kolhydrater Bild: Arla Köket

Få koll på kornen

– smarta och nyttiga alternativ till pasta och ris

Quinoa, kamutvete och matkorn är bara några exempel. Det finns en uppsjö av goda och nyttiga alternativ till pasta och ris! Här är 10 kolhydratskällor som ger bra energi och håller dig mätt länge.

Publicerad 2016-06-07 | Vardagspuls

Ris och pasta är riktiga trotjänare på tallriken. De mättar, smakar gott och passar till det mesta. Men det är lätt att köra på i samma spår och gå miste om andra goda – och i många fall nyttigare alternativ som finns i butikshyllan.

Kolhydratskällor som korn och frön innehåller mer fibrer och näring i form av vitaminer och mineraler än ris och pasta. De innehåller ungefär samma mängd kalorier men på grund av sitt högre protein- och fiberinnehåll kan dessa produkter mätta bättre och bidra med mer näring.  

Bulgur och couscous

Bulgur är tillverkat av durumvete som förkokats, torkats och krossats. Eftersom det har förkokats och torkats suger det åt sig vätska fort och kan tillagas på kort tid. Bulgur sägs vara ett av de äldsta förädlade livsmedlen som finns. Couscous är precis som bulgur ett gryn gjort på durumvete. Den couscous man köper har ångkokats och sedan torkats vilket gör att den kan tillagas snabbt och enkelt. Bulgur och couscous liknar varandra men i bulgur har mer av vetekornet bevarats och det innehåller därför mer protein, vitaminer, mineraler och fibrer. Bulgur och couscous är gott som tillbehör till kött- och grönsaksrätter eller i sallader. Du kan också göra biffar, fylla grönsaker och strö i soppor.

Bovete

Sitt namn till trots är bovete en ört och inte alls besläktat med vete. Mjöl gjort på bovete används bland annat för att göra ryska plättar, så kallade blinier, och nudlar exempelvis sobanudlar. Helt bovete går också utmärkt att koka och äta i en sallad eller som tillbehör till kött eller kyckling. Bovete är naturligt glutenfritt och sägs vara extra bra för vegetarianer. Detta eftersom bovete innehåller aminosyran lysin – något som vegetarianer kan ha brist på.                                                        

Quinoa

Quinoa är en ört som härstammar från Sydamerika och det är örtens frön man äter. Quinoa är naturligt glutenfritt och finns i många olika färger där de vanligaste är vit, röd och svart. Det har ett lågt innehåll av mättat fett och är rikt på mineraler, vitaminer och kostfiber. Quinoa är lätt att tillaga och kan ätas kokt som alternativ till ris eller blandas i sallader och biffar.

Kamutvete

Kamutvete är en mycket gammal vetesort som härstammar från Egypten. Vetet har större kärna och innehåller mer proteiner, vitaminer och mineraler än andra vetesorter. Det är framför allt rikt på magnesium, zink, selen och E-vitamin. Smaken är mild och lite nötaktig. Helt kamutvete är gott att koka och äta som tillbehör till olika maträtter eller så kan det användas i sallader, grytor och risotto.  

Mathavre, matvete och matkorn

Mathavre, matvete och matkorn är alla protein- och fiberrika alternativ som även är bra ur miljösynpunkt eftersom de kan odlas och produceras lokalt här i Sverige och i Norden. Dessa kan alla användas som goda och nyttiga alternativ till potatis, ris och pasta eller i en matig sallad. Mathavre är en fullkornsprodukt med mild smak. Havre är det mest näringsrika sädesslaget och innehåller bland annat omättat fett och lösliga kostfiber med kolesterolsänkande egenskaper. I matvetet har några få procent av vetets yttre skal tagits bort men grodden är kvar. Matveteinnehåller nästan dubbelt så mycket protein som vanligt ris! Matkorn är ett korn som klippts i mindre bitar. Korn innehåller kostfiber som har kolesterolsänkande egenskaper samt nyttiga mineraler och vitaminer. Matkorn passar precis som mathavre och matvete bra som tillbehör till de flesta rätter eller använd istället för ris i risotton.

Dinkel

Hel dinkel är en fullkornsprodukt med både kli och grodd kvar vilket gör den rik på fibrer. Den framställs genom att det hårda ytterskalet, spelten, skalas bort. Utöver fibrer är dinkel också rik på niacin, fosfor, magnesium, järn och zink. Hel dinkel kan man äta kokt istället för ris. Den funkar därför fint som tillbehör till olika maträtter eller i en sallad.

Hirs

Hirs, som är ett av de äldsta sädesslagen, kan användas på samma sätt som ris. Hirs är rikt på mineraler som fosfor, zink, järn och vitamin B6. Hirs är naturligt fritt från gluten och innehåller fyra gånger så mycket järn som råris. Du kan även använda hirs till gröt, vegetariska biffar, i soppor och gratänger.

 

Och så här smakar det – många goda recept att testa!