Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Kvargskola Bild: Johnér/Vardagspuls

Därför är kvarg svenskarnas favoritmellis vid träning

Är du också kvargfrälst? Då är du inte ensam. Svenskarna äter kvarg som aldrig förr. Men vad är egentligen kvarg och varför har det slagit igenom så stort? Svaren finns i vår lilla kvarg-skola.

Publicerad 2016-04-21 | Senast ändrad 2017-07-28 | Vardagspuls

Kvarg har fått en explosionsartad ökning i popularitet de senaste åren. Men egentligen är produkten som sådan inte särskilt ny. Kvarg har funnits i Sverige sedan 1985, men länge bara under varumärket Kesella. Kesella med endast en halv procents fett lanserades som en bak- och matlagningsingrediens för kostmedvetna.

För några år sedan började protein komma i ropet, som något att fokusera på om man ville hålla kroppen i trim. Många började söka sig mot livsmedel som snabbt och enkelt gav extra mycket protein. Som ett led i detta ökade volymerna för cottage cheese rejält under flera år. Det var speciellt efter jul- och sommarledigheten som försäljningen peakade.

– Sedan upptäcktes den naturella kvargen som innehöll jättemycket protein. Till en början fanns inte många produkter att välja på, endast några få varianter. Smaken var rätt sur och konsistensen sträv, säger Per Andersson, Customer Marketing Manager på Arla Foods och fortsätter:                                                  

– Men det var trots allt en fettsnål produkt utan socker och med mycket protein. Träningsfolket gick all in och många köpte kvarg flakvis. Det blev populärt att blanda sin kvarg med sockerfri saft för att få en godare smak.

Proteintrenden var vid det här laget global, och de flesta livsmedelsleverantörer försökte förhålla sig till den med mycket fokus på produktutveckling och innovationer. Mellan 2012 och 2014 steg försäljningen av kvarg i Sverige med över 200 procent.

Idag finns oändligt många kvargalternativ med skiftande smaker, sockermängd, fetthalt och storlek. Det finns allt från drickkvarg och proteinpuddingar till portionsbägare och yoghurtkvarg.

Vad är kvarg egentligen?

Kvarg är färskost. På samma sätt som annan ost tillsätts mjölksyrabakterier och löpe som gör att mjölkproteinet klumpar ihop sig. Vasslen, den flytande delen, silas sedan av och ostmassan centrifugeras för att få en så hög koncentration av protein som möjligt. Ostmassan är nästan fettfri så om kvargen ska ha en högre fetthalt får grädde tillsättas.  

Hälsofördelar med kvarg

Väljer du en naturell kvarg med låg fetthalt innehåller den mycket protein men få kalorier. Det uppskattas av många som väljer kvarg som ett mättande mellanmål, speciellt före eller efter träning. Att äta kvarg som mellanmål är ett bra sätt att sprida intaget av protein över dagen, så att det tas upp bättre av kroppen.

– Protein behövs för muskeltillväxt, vilket många muskelbyggare redan har listat ut. Det finns också studier som visar att kroppen är extra mottaglig för protein precis efter träning, säger kost- och hälsoexpert Annika Strömberg.

Många kvargalternativ är sötade med sötningsmedel men det finns också sockersötade varianter. Vill man ha ett riktigt bra alternativ, utan varken sötningsmedel eller socker så är det bättre att välja den naturella, osötade kvargen och sedan smaksätta själv. 

Om du har en aktiv livsstil och är på jakt efter nyttiga proteiner är kvarg är så klart långt ifrån den enda proteinkällan. Vill du äta nyttiga proteiner kan du också hitta dem i en rad olika livsmedel, till exempel: ägg, fisk, baljväxter som ärter, böner och linser, olika former av nötter och frön och i andra mejeriprodukter.