Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

 • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
 • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Bild: Arla Köket

Så lagar du smart mat av julbordets alla rester

20 tips när du verkligen har tröttnat på julbordet

Det kan börja redan i november – julbordet, alltså.
Med jobbet, med vännerna, i skolan, på föris. Och när du lagar din julmat förstås – då slinker det garanterat ner en skinkmacka och litet Janssons. Och så julafton då, och juldagen och annandagen … Ursäkta, men kan man få litet pasta?

Publicerad 2015-12-21 | Senast ändrad 2017-12-15 | Vardagspuls

Gör om, gör nytt! Här är recepten på julmatens rester som garanterat smakar nytt och annorlunda.
Sista biten av julskinkan kan till exempel bli en god pastasås – och har du tur finns det några dadlar kvar att hacka ner i en fruktsallad. Det är bara två exempel på hur du kan trolla med julmaten istället för att slänga den.
Packa gärna in skinkan, köttbullarna och korven i frysen efter julhelgen. Och för att maten ska hålla sig fräsch innan den hamnar där – ställ den i kylen så snart du bara kan, direkt när alla har tagit för sig från buffén.

 1. Julskinka. Skär skinkan i fina strimlor och gör en maffig paj med skinka och ost. Eller blanda strimlorna med nykokt pasta, grädde och gröna ärtor.
 2. Om du tärnar skinkan fint, går den att fräsa med hackad gul lök, kryddas med nymalen svartpeppar och läggas i en tallrik med till exempel mixad spenat- eller broccolisoppa.
 3. Julskinka passar också bra på pizza. Lägg strimlad skinka och fint skuren grönkål på en färdig pizzabotten, toppa med riven julost och sätt in i ugnen.
 4. Makaronipudding är en svensk restmatsklassiker, det är bara att blanda tärnad julskinka med kokta makaroner och strimlad purjolök. Lägg det i en ugnsform, häll över en blandning av ägg och mjölk och grädda i ugnen.
 5. Prinskorv. Skär korven i tunna skivor, stek tillsammans med små broccolibuketter, blanda med nykokt pasta och strö över riven ost. Eller lägg tunna, stekta skivor av prinskorv i en minestronesoppa eller någon annan grönsakssoppa.
 6. Varmrökt lax. Fyll en paj med strimlad rökt lax och purjolök. Eller gör en pastasås genom att fräsa hackad lök, slå på grädde, och låta det koka ihop tills såsen tjocknar. Avsluta med att röra ned strimlad rökt lax och dill.
 7. Ett enkelt tilltugg till drinken är att breda färskost, gärna med pepparrotssmak, på mjukt tunnbröd, täcka med tunna skivor rökt lax, rulla ihop som en rulltårta och skära i skivor.
 8. Gravad lax. Gör en laxpudding.  Det står rimmad lax i de flesta laxpuddingsrecept men det går lika bra med gravad.
 9. Julkorv. Julkorv med potatismos och smörstekta brysselkålshalvor är värmande vintermat i januari.
 10. Brysselkål. Skär kokt brysselkål i halvor. Fräs finhackad schalottenlök i en kastrull, tillsätt ett par matskedar fransk senap och någon deciliter grädde och låt det koka ett par minuter tills grädden tjocknar, smaksätt med salt och peppar. Lägg i brysselkålen och låt allt bli varmt, passar till både kött och fisk.
 11. Rödkål. Gör en röd cole slaw av finstrimlad, färsk rödkål istället för vitkål och servera till hamburgarna. Röd cole slaw är lika god och ännu snyggare. Kokt rödkål kan frysas in, det är ett bra tillbehör till stekt falukorv eller skinka.
 12. Sillinläggningar. Olika sillinläggningar är en utmärkt lunch ihop med kokt potatis och ägghalvor.  
 13. Köttbullar. Lägg köttbullar i färdig tomatsås och servera till pasta, istället för köttfärssås.
 14. Vörtbröd. Lägg ihop två skivor vörtbröd med julost emellan och stek på båda sidor i smör i en stekpanna eller värm i smörgåsgrill. Du kan också fylla mackan med julskinka, senap och ost.
 15. Julost. Skär bort kanterna, riv osten grovt, lägg i plastpåsar och sedan i frysen. Riven, fryst ost behöver inte tinas först utan kan strös direkt över till exempel en gratäng, lasagne eller i en sås.
 16. Risgrynsgröt. Gör en gotländsk saffranspannkaka av den överblivna risgrynsgröten.
 17. Torkade fikon och dadlar. Finhacka de torkade frukterna och blanda dem med hackad färsk frukt och nötter i en fruktsallad.
 18. Mandariner, äpplen och de andra frukterna i fruktskålen. När frukterna börjar vissna i skålen är det hög tid att göra en fruktsallad, skär bort de delar av frukten som blivit dåliga. Baka en maffig banankaka av de mjuka bananerna.
 19. Valnötter och hasselnötter. Rosta nötterna och blanda dem i müslin eller i lunchsalladen, eller baka ett saftigt nötbröd.
 20. Pepparkakor. Gör en klassisk cheesecake, men ta krossade pepparkakor till kakans botten istället för kex.