Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Maria tillhör den växande skaran vegetarian som kallar äter fisk och skaldjur och kallar sig för pescetarianer Bild: Sven-Richard Lindqvist

Maria: Därför är jag pescetarian

– Fisk och skaldjur ville jag inte avstå ifrån

När Maria Kingsley drabbades av magbesvär blev hon lakto-ovo vegetarian men kände ganska snart att hon saknade fisk och skaldjur. I dag kallar hon sig för pescetarian, en matinriktning som växer snabbt.

Publicerad 2017-05-16 | Senast ändrad 2018-06-25 | Vardagspuls

För Maria Kingsley i Örebro började allt med att hon för några år sedan drabbades av återkommande magbesvär. Efter många turer fram och tillbaka fick hon till slut diagnosen IBS.
– Det var skönt att få en diagnos och det var först då jag började fundera på hur mycket onyttigt jag egentligen stoppade i mig som till exempel alldeles för mycket kött och godis.
Maria började med att ta bort allt vitt socker ur kosten.
– Det var lite svårt i början men nu funkar det jättebra och ibland använder jag mig av små mängder kokossocker eller lite honung, men det är också allt.
Övertygelsen att stora mängder animaliskt protein är dåligt för hälsan gjorde så att hon slutade att äta kött och testade att vara lakto-ovo vegetarian i några månader. Lakto ovo betyder att man är vegetarian men även äter mejeriprodukter och ägg, för Maria älskar ost till exempel.
Men det var inte bara hälsoskäl som bidrog till att hon blev lakto-ovo vegetarian utan även hennes åsikter och oro för miljö-och djurhållningsfrågan i stort.
Maria testade livsstilen men kände efter några månader att hon saknade fisken alldeles för mycket.
– Jag gillar ju fisk och skaldjur så mycket så därför valde jag att återinföra det i min kost.
Idag äter Maria fisk eller skaldjur max två gånger i veckan. Oftast om hon går på restaurang eller om de får gäster. Till favoritfiskarna hör lax och torskrygg.

Maria gillar att laga mat. Här ser vi hennes hemmagjorda sushi.

Mår bättre

Maria tycker att livsstilen som pescetarian har gjort henne gott. Magbesvären är bättre och hon känner sig mycket piggare och gladare. Någon större köttlängtan har hon inte förutom efter kyckling ibland, när hon lagar mat åt barnen.
Resten av familjen, man och tre barn äter kött men där har det blivit något mindre av den varan sedan Maria blev pescetarian.
– Jag försöker att introducera nya vegetariska rätter och experimenterar med olika grönsaksjuicer för att väcka deras lust för grönt. Och fisk äter vi ju allihopa.
Familjen försöker att handla ekologiskt i den mån det går och i den mån de har råd.
– Men ekologiskt och kravmärkt är tyvärr väldigt dyrt så ibland köper jag vanligt till oss vuxna och ekologiskt till barnen. Men bananer, vindruvor och russin som inte är ekologiska köper jag aldrig, säger Maria bestämt.
Hon skulle önska att ekonomin tillät att allt grönt på familjens bord var ekologisk men så är det inte idag, även om mycket av det är det.
– Det är tråkigt samtidigt som jag är fast övertygad om att det är bättre att man får i sig mycket grönsaker än för lite bara för att det är så dyrt.

Möt Eleonora som också är vegetarian men istället för fisk äter hon kött vid festliga tillfällen. Hon kallar sig för flexitarian.

Där här är Maria

Namn: Maria Kingsley
Ålder: 35 år
Familj: Man och tre barn
Bor: Örebro
Gör: Arbetar som sjuksköterska