Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
grönsaker frukt kylen förvaring vardagspuls Bild: Johnér

8 livsmedel du inte ska stoppa i kylen

Ju kallare maten förvaras desto längre håller den? Nja, det finns flera livsmedel som ofta förvaras i kylskåp som egentligen mår bättre i rumstemperatur. Här är några av de vanligaste som ligger och huttrar i onödan.

Publicerad 2016-04-28 | Senast ändrad 2017-07-20 | Vardagspuls

Kött, fisk och de flesta mjölkprodukter ska förstås in i kylen så snart som möjligt efter inköp. Och ju kallare de hålls desto längre håller de. 

Det finns en del livsmedel som hamnar i gränslandet. Bäst-före-datumet på äggförpackningar gäller faktiskt för ägg som förvaras i rumstemperatur. Det går alltså utmärkt att förvara dem framme, men de håller i flera veckor längre om du har dem i kylen.

Gröna potatisar – farligt eller inte? 

Men det finns en hel del av livsmedel som hamnar i kylan av bara farten och som egentligen håller bättre i rumstemperatur. De allra flesta frukterna och grönsakerna mår bäst i kyla, men det finns flera undantag. Vardagspuls har listat några av de livsmedel som vill ha det lite varmare – men som ofta hamnar i kylen.

Ananas

Ananasen är en av få frukter som faktiskt inte får en längre livslängd om den förvaras i kylen. Detta eftersom den är väldigt känslig för både köld- och tryckskador. Kanske inte så konstigt med tanke på klimatet den vuxit upp i... Att den är särskilt känslig för kyla är en svaghet den delar med bananerna – men de hamnar ju mer sällan fel.

Gurka

Den här stoppas ofta i kylen tillsammans med resten av grönsakerna som ska i salladen. Men det är helt fel! Gurkan mår mycket bättre ute i värmen. Helst bör den förvaras vid mellan 10 och 12 grader, gärna inplastad. Sallad ska däremot förvaras i kylen, men lägg ett ark hushållspapper i den öppnade salladspåsen som kan suga upp fukten.

Aubergine

Allra bäst mår auberginen om den förvaras i sval temperatur, ungefär 12 till 15 grader. Men står det mellan rumstemperatur och kyl är svaret solklart: förvara den utanför kylen!

Tomat

Tomater håller sig fräschare och godare i rumstemperatur. I kylskåpet riskerar dessa soldyrkare att bli köldskadade. Dessutom smakar rumsvarma tomater mycket mer och bättre än de som förvarats i kylen. Men börjar de bli mjuka och övermogna kan man stanna av processen något genom att stoppa dem i kylen tills de ska användas.

Paprika

Det viktigaste att tänka på är att förvara paprikan i plastpåse eftersom de är känsliga för uttorkning. En paprika i plastpåse som förvaras i rumstemperatur kan hålla i tre veckor. I kylen får den däremot köldskador efter ett par veckor. Särskilt gröna paprikor är känsliga mot köld.

Basilika

Färska örter håller bäst om de förvaras i kylen. Men det finns ett undantag: basilikan håller längre om den stoppas i svalen eller ligger framme. Alla basilikasorter är köldkänsliga och riskerar att skadas om temperaturen blir för låg. Örter i kruka mår förstås bäst av att stå framme i solljus.

Vattenmelon

Meloner kan vara lite trixiga eftersom olika sorters meloner förvaras bäst i olika temperaturer. Nätmeloner och honungsmeloner trivs bäst i kylskåpet medan vattenmeloner riskerar köldskador vid temperaturer under 10 grader. Däremot kan ju vattenmelonen vara särskilt läskande och god en varm sommardag om den fått ligga i kylen en stund innan du hugger in på den.

Avokado

Samma sak som med tomaten: en avokado blir allra bäst om den får mogna i rumstemperatur. Om en omogen avokado förvaras i kylen blir fruktköttet trådigt och mörkt. Men när den börjar bli lite för mogen kan det vara dags att bromsa den genom att slänga in den i kylen.