Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
mat matkasse ekonomi tid miljö Bild: Johnér

Så sparar du tid – och får ändå till en bra middag

8 smarta knep som sparar tid och pengar – och är bra för miljön

Att planera dina måltider i förväg kräver lite extra tid just där och då. Men i det långa loppet sparar du in den tiden med råge – och kan göra andra roliga saker.
Genom att planera och handla utifrån vad du faktiskt kommer att äta, undviker du dessutom att slänga råvaror och rester i onödan – bra för både plånboken och miljön!

Publicerad 2015-10-14 | Senast ändrad 2016-09-21 | Vardagspuls

1. Bestäm hur lång tid det får ta

Bestäm hur lång tid du ska lägga på matlagning på vanliga vardagar och avsätt den tiden. 30 minuter är tillräckligt för att laga riktigt bra mat på.

2. Gör upp en plan

De som veckoplanerar är inte lika stressade kring matlagningen. Gör en veckomeny som du storhandlar till på helgen. Eller gör som vår inrikesminister Anders Ygeman, en månadsmeny som rullar under hela året. Att veckoplanera och göra ett matschema låter visserligen trist men det finns många fördelar: det är ett bra sätt att få koll på vad man ska laga, få grepp om logistiken kring att handla och laga mat och det är mer ekonomiskt med färre spontanshoppingar och bättre för miljön.

3. Ha bestämda matdagar

Ha en bestämd dag då ni äter samma typ av mat. Till exempel kan måndag betyda att du äter något vegetariskt, tisdag är fisk-dagen, på onsdagar äter du något med köttfärs eller korv, torsdagar innebär soppa med pannkakor och på fredagar äts det kyckling. Eller vad du själv föredrar. Då snävas alternativen ner och det är lättare att komma på något att äta.

4. Laga extra

Laga alltid dubbla portioner så finns det över matlådor till lunchen dagen efter eller till vardagkvällar då du har mindre tid.

5. Använd det du har

Kolla vad som finns i skafferi, skåp och kylskåp, utgå från det. Om du har massor av burkar med någon ingrediens stående – sök på den. Fem till sex ingredienser räcker ofta för att göra en bra maträtt.

6. Byt smaksättning ofta

Utgå från samma huvudråvara, till exempel köttfärssås eller falukorv, och variera den med olika ingredienser och kryddor. Då är det mer spännande att servera köttfärssås varje vecka och både de som älskar köttfärssås och de som vill ha variation blir nöjda. 

7. Anpassa planeringen efter priset

För att få mer ekonomi kan man utgå från vilka erbjudanden som butiken har just denna vecka och anpassa veckomatsdelen efter det. Förutom att du sparar pengar är det lättare att planera eftersom du får något enkelt att gå efter.

8. Prova en matkasse eller handla på nätet

Beställ en matkasse och få maten levererad hem till dörren. Många har prova på-perioder till reducerat pris. Eller shoppa mat via nätet så du slipper gå till butiken – då kan du lättare planera och handla samtidigt.