Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
nässlor vardagspuls nyttigt gott Bild: Johnér

Så tar du vara på det nyttiga ogräset

Så plockar du nässlor utan att bränna dig

Från april till juni är det säsong för de supernyttiga nässlorna. Men tänk på det här!

Publicerad 2016-06-17 | Senast ändrad 2018-04-25 | Vardagspuls

För ett par år sedan analyserade Livsmedelsverket näringsinnehållet i 34 av våra mest populära grönsaker. Utifrån resultatet sammanställdes en tio i topp-lista med de absolut nyttigaste. I topp: nässlor, tillsammans med gröna blad som spenat, mangold och machésallad. Inte illa för ett ogräs som de flesta undviker på grund av dess brännande egenskaper...

Anledningen till topplaceringen är att de är fulla av både fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler som kalium, kalcium, magnesium och framförallt mycket järn. Det gör nässlan särskilt bra för kvinnor, som ju löper större risk att drabbas av järnbrist. Nässlor är dessutom en bra källa till vitaminerna C, B och A.

Så plockar du nässlor

Egentligen är det de tidiga, späda bladen som lämpar sig bäst i matlagning. Därför är det bäst att plocka dem på våren. Men även mitt i sommaren går det att använda de späda som växer högst upp, så säsongen är längre än vad många tror, vanligtvis från april till slutet på juni. Men skippa den grova stjälken när nässlan växt till sig.

Viktigast när du väl hittat dem är förstås att skydda händerna. Använd grova handskar, gärna dubbla, för att vara säker på att att trådarna inte bränner igenom tyget. Det blir också enklare om du använder en sekatör, kniv eller rejäl sax. Om du ändå bränner dig: skölj det brända området med kallt vatten några minuter och stryk sedan på kylbalsam eller lokalbedövande salva. Kliar eller svider det väldigt mycket kan du använda hydrokortisonkräm.

Tillaga nässlorna såhär

Först måste du göra så att nässlorna slutar brännas, antingen genom att förvälla dem eller genom att lägga dem i isvatten. Om du väljer att förvälla dem: koka dempå medelhög värme i 3 till fem minuter. Skölj dem sedan i kallt vatten och krama sedan ur vattnet. Om du vill använda nässlorna råa i till exempel en sallad eller rosta dem i ugnen kan du istället lägga dem i ett isbad. Nässlorna går också utmärkt att frysa eller att torka i ugnen på låg temperatur eller i solen.

Nässlor kan användas på samma sätt som spenat, till exempel i pajer, soppor och gratänger. De kan också användas råa i sallader, gröna smoothies eller ugnsrostade som topping på sallader eller fisk. När nässlan rostas får den en smak som påminner om alger.

Källor: Livsmedelverket, Vårdguiden, ica.se

Nässelsoppa med mjukkokt ägg och rostad lök

Nässelsoppa är gott att göra på vårens första nässlor. Gräslöken gör vår nässelsoppa extra grön och smakrik. Toppa med rostad lök - knaprigt och gott till det mjukkokta ägget.
Här hittar du receptet