Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

6 färska örter som lindrar dina besvär

Läkeörtsspecialisten tipsar

Lågt blodtryck, frusna händer och fötter eller koncentrationssvårigheter? Enligt
Marie-Louise Eklöf, läkeörtsspecialist finns det nästan en ört för varje slags åkomma.

Publicerad 2017-05-17 | Senast ändrad 2017-05-18 | katarina@vardagspuls.se

Att färska örter är bra för hälsan vet de flesta av oss. Men vilka örter är bra för vad och hur mycket måste man äta av dem för att få någon effekt. Räcker det att vi sprider lite rosmarin över vår kyckling eller strör timjan över ärtsoppan? Vardagspuls har pratat med Marie-Louise Eklöf, läkeörtsterapeut, utbildad växtkemist samt författare och ägare av Eklöf Inspira Gröna apoteket i Stockholm.
– Nej, att använda örter i maten gör dig inte direkt friskare. Däremot är det gott och självklart hälsostödjande. Men om du vill ha någon effekt rekommenderar jag eteriska oljor eller egenbryggda téer. Då är koncentrationen av de verksamma ämnena mycket högre, berättar Marie-Louise.
Däremot rekommenderar hon att testa örttéer om man har en specifik åkomma. En kur på cirka två veckor kan man alltid prova och för att få terapeutisk effekt bör man dricka sitt té tre gånger om dagen.
Några smaksensationer handlar det dock inte om betonar Marie-Louise.
– De främjar hälsan men smakar inte särskild gott. Men med lite honung i téet får du lite bättre smak.

Hemmagjort örtté

2 teskedar örter (torkade örter) eller 4 teskedar (färska örter)
2 1/2 dl kokt vatten
Häll vattnet över örterna och låt dra i cirka fem minuter.

Exempel på örter man kan göra te av

Basilika

Basilikas aktiva ämnen kan ge stöd åt dem som har svårt med fokus och koncentrationen.

Timjan

Används för tillfällig hosta, renar stödjer luftrören och lungorna tack vare ämnet thymol som ger också timjan dess specifika doft. Marie-Louise betonar att det här absolut inte är ett alternativ till vanlig medicin (exempelvis om man går på en penicillinkur) utan snarare ett bra komplement.
Timjan är också bra för matsmältningen. Det är därför man brukar strö timjan över ärtsoppa.

Rosmarin

 


Rosmarinens aktiva ämnen är bra för dig med lågt blodtryck och om du lider av kalla händer och fötter.

Citronmeliss

Kallas även för hjärtats fröjd. Örtens aktiva ämnen är stödjande om man lider av hjärtklappning som komplement till vanlig medicin. Marie-Louise poängterar att man alltid bör uppsöka läkare om man har känningar av sitt hjärta.

Mynta

Myntablad har länge använts till medicinalté. Serveras ofta i mellanöstern efter måltider för att stimulera matsmältningen, tar bort gaser och lindrar illamående.

Salvia

Det här är en ganska stark ört därför räcker det med 1 tesked torkad ört och bara 2 teskedar färska örter när man brygger té. Salvians aktiva ämnen stimulerar bröstmjölksproduktion, hämmar salivutsöndring och är bra mot klimakteriesvettningar.

Boktips: Vill du lära dig mer om örter se Gröna Apoteket av Marie-Louise Eklöf (Norstedts 2014)