Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Olika ostar Bild: Mostphotos

Vad är det för skillnad på möglig ost och mögelost?

Allt du nånsin velat veta om ost

Vad vore livet utan ost? Kanske ingen katastrof men lite mera smaklöst i alla fall. Oavsett om du frossar i starka ostar och fikonmarmelad eller föredrar hushållsost på knäckemacka så kan du lära dig en hel del i Vardagspuls stora ostguide!

Publicerad 2017-12-01 | Vardagspuls

De flesta av oss har åtminstone en ost i kylskåpet och många äter ost varje dag. Oavsett om man använder det i matlagningen, äter det på smörgåsen eller bjuder på en god ost till fredagsmyset så är det en naturlig basvara i de allra flesta hushåll. Men hur stor koll har du egentligen på hur du ska ta hand om din ost? Är allt ost vegetarisk? Här kommer alla frågor du nånsin velat ha svar på om ost! 

Läs mer om olika ostsorter här

Så tar du hand om din ost

Hur förvarar du din ost? De allra flesta har nog osten i en plastpåse och det är fel fel fel. Det hindrar osten från att andas. Slå in osten i bakplåtspapper eller speciellt ostpapper i stället så blir den inte torr lika lätt. Du ska heller aldrig förvara osten helt opackad i kylen, då blir den torr, tråkig och smakar illa. För att osten verkligen ska komma till sin rätt när den ska ätas så ta fram den en stund innan den ska serveras. 

Vilken ost kan man frysa? 

Om man mot all förmodan inte hinner äta upp sin ost innan bäst-före datumet passerar så går viss ost bra att frysa in. Den ost som är bäst att frysa in är hårdost med en fetthalt på 25 procent eller högre. Även feta blåmögelostar går bra att frysa. Man kan frysa in osten som den är, riven eller i skivor. Tänk på att pressa ur luft ur påsen innan du lägger in osten i frysen. Du ska inte frysa in en ost som har börjat mögla eller passerat bäst-före datum. I frysen klarar sig osten 3–4 månader. Ost som inte lämpar sig att frysa är färska ostar som till exempel mozzarella. 

Vad är det för skillnad på möglig ost och mögelost?

Att äta möglig mat är väl knappast något man gör medvetet. Förutom då när det kommer till mögelost. Att ha lite på pepparkakan kring jul är en riktig klassiker och vad är en ostbricka utan en riktigt god mögelost? Så varför kan man äta mögelost men inte möglig ost? Jo helt enkelt för att det finns olika typer av mögel, giftigt och ogiftigt. I mögelostarna är det så klart ogiftiga mögelsvampar som man har använt. Om din från början icke-mögliga ost blir angripen av mögel behöver du inte slänga den. Skär bort den mögelangripna delen med 2 centimeters marginal så kan du äta osten utan risk! 

Är ost vegetarisk?

Om du är vegan så får du välja bort ost då all ost är gjord på nån typ av animalisk mjölk. Om du däremot är vegetarian och har valt att äta ost så finns det några saker du ska tänka på. Kolla innehållsförteckningen efter ordet ”löpe”. Löpe är ett enzym som utvinns från kalvmage. Men det finns också vegetariskt löpe och då kan det stå ”ystenzym” som är vegetabiliskt löpe. Sedan finns det vissa ostar där det alltid är löpe från kalvmage som används. Till exempel är det lag på att Parmigiano-Reggiano görs på löpe. 

Källa: Arla, Livsmedelsverket, Illustrerad Vetenskap, Metro