Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

 • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
 • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
vardagspuls matrapporten spaghetti köttfärssås Bild: Johnér

Spaghetti med köttfärssås inte längre nummer ett

Nu är kyckling den vanligaste vardagsmaten

Spaghetti med köttfärssås är inte längre svenskarnas vanligaste vardagsmat. Nu är det kyckling som gäller på vardagarna. Det visar en ny undersökning om svenskars matvanor.

Publicerad 2016-06-10 | Vardagspuls

Sedan fem år tillbaka har matkommunikationsbyrån Food & friends undersökt vilken som är svenskarnas vanligaste maträtt att äta på vardagar. Och sedan 2012 har listan alltid toppats av spaghetti med köttfärssås – till nu. År 2016 får pastaklassikern nämligen för första gången se sig slagen av kyckling.

Sverige är ett matintresserat land (fyra av fem tillfrågade uppger att de är ganska eller mycket matintresserade) och vardagsmaten har fått en allt större mångfald med inspiration från hela världen. Men de tio vanligaste rätterna står för mer än hälften, hela 62 procent, av vardagsmaten. Kategorierna är breda, alla laxrätter klumpas till exempel ihop liksom övriga fiskrätter och vegetariska rätter, men listan kan ändå ge en fingervisning om svenskars matvanor.

Tio i topp – vanligaste vardagsmaten 2016

 1. Kyckling
 2. Spaghetti med köttfärssås
 3. Fisk
 4. Köttbullar
 5. Korvstroganoff
 6. Lax
 7. Biff med tillbehör
 8. Vegetariskt
 9. Soppa
 10. Korv med tillbehör

Förutom att kycklingen har sprungit om köttfärssåsen är en stor nyhet att just vegetariska rätter tagit plats på listan och slagit ut förra årets nykomling pulled pork. Över 40 procent av alla tillfrågade uppger att de äter helt vegetariskt minst en gång i veckan.

"Ordet trend används ofta negativt, som i att ”gå på en trend”. Men trend kan också betyda utveckling. Som vi ser det så är matvärlden på väg mot större upplysning, mer miljömedvetenhet och ökad fokus på hälsa. Det ska vara gott, ur de flesta möjliga dimensioner" konstaterar byrån i rapportens förord.

Populäraste helgmaten

Även på helgerna är det kycklingen som dominerar, tätt följd av biff med tillbehör, tacos, pizza och fläskfilé med tillbehör (i den ordningen).  Helgfavoriten hamburgare dyker upp först på sjunde plats och den nya vardagsvinnaren spaghetti med köttfärssås får nöja sig med en tiondeplacering.

Rapporten undersöker också människors uppfattning om vad det innebär att äta hälsosamt. För mer än hälften av de tillfrågade innebär det att äta mindre socker och mer grönsaker. När hälften tycker också att det ingår i hälsosamt ätande att äta varierat och omväxlande medan en tredjedel tycker att det också ingår att dra ner på fett och salt. Se hela rapporten här nedan.

Källa: Matrapporten 2016, Food & Friends

Så gjordes undersökningen

Bland en grupp av paneler bestående av cirka 500 000 personer valdes 1018 personer ut för att få ett representativt urval av åldrar mellan 15 och 74 år, kön och region. Dessa fick svara på enkätfrågor om sina matvanor.