Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Barbro Bobäck Bild: Eric Josjö

Så blev Barbro världens snabbaste 71-åring

”Det är aldrig för sent”

Hon har gått från vardagslunkande i skogen till flerfaldig veteran-VM-medaljör. 71-åriga Barbro Bobäck från Långshyttan i Dalarna trodde nog inte för ett år sedan att hon skulle fronta en hel träningskampanj för ett av Sveriges största modevaruhus. Men det är exakt vad hon gör nu.
– Nä, det trodde jag inte alls! Men jag hoppas att jag kan vara en inspirationskälla.

Publicerad 2015-09-09 | Senast ändrad 2017-01-18 | Vardagspuls

Det hela började i ett omklädningsrum i Falun för tre år sedan. Barbro hade följt med sin dotter på ett crossfit-pass och i träningshallen träffade hon en dam som var några år äldre än Barbro själv.
– Jag trodde att hon också tränade crossfit men då sa hon att hon tränade friidrott. Jag blev väldigt förvånad att man kunde göra det i 70-års åldern.

Barbro – som tränat lite friidrott som ung – blev nyfiken på att själv testa på och följde med kvinnan till löparbanan.
– Och det var fantastiskt att springa på de här nya banorna, det var helt läckert! Det var som att jag lyfte från marken. Och då kände jag att det här vill jag fortsätta göra. Jag tänkte att det kan vara roligt att se hur långt jag kan gå.

Vunnit två VM-guld

Tänkt och gjort. Dagen på löparbanan blev startskottet för den då snart 70-åriga Barbros idrottskarriär. Hon anslöt sig till en friidrottsklubb där det sedan tidigare fanns en del veteraner som tränade. Kort därpå åkte hon på ett  träningsläger i friidrott. Där fick hon bland annat hjälp med att lägga upp ett träningsprogram av häcklöparen Robert Kronberg. Ett lyckat sådant visade det sig – för i augusti i år deltog Barbro i veteran-VM i friidrott i franska Lyon där hon kammade hem två guldmedaljer – en för 100 och en för 200 meter.

Vill inspirera andra till att våga testa på nya saker

Och hon har inspirerat både unga och gamla. Och ett helt modevaruhus. I höst kommer hon nämligen vara ansiktet utåt i Åhléns nya reklamkampanj för träningskläder.
– Det är roligt eftersom det är ju så att är man under 30 så duger man. Men alla vi som är över 70 år kan inte identifiera oss med alla de där unga, snygga modellerna och tycker inte att man kan köpa samma kläder som de har.

Cornelia fick svår tarmsjukdom när hon var 13 år

Det ledde till att Barbo nappde på erbjudandet i hopp om att vara en förebild och en inspirationskälla för äldre.
– Och jag har även träffat en del yngre som sagt att det är roligt att se mig för då behöver de inte vara rädda för att bli över 40 år – för det är ju nästan så att om man 40 så är man lastgammal. Och är man 70 så är man ju i stort sett död! – Och det klart att det är spännande att få göra den här kampanjen, jag som alltid bott i Långshyttan...

Viktigt att inte gå ut för hårt

Nästa år hoppas Barbro på att kunna tävla i inomhus-SM och inomhus-EM i Italien.
– Men först och främst måste jag träna så att jag inte blir skadad. Det är viktigt att lyssna på sin kropp. Jag har ju skadat mig en del, det är inte bara att sätta igång och springa om man är helt otränad som jag gjorde. Jag har fått hjälp av en sjukgymnast som satt ihop ett träningsprogram som jag kör på gym.

Hur har träningen förändrat dig?
– Jag blir stark, uthållig, rörlig. Jag mår jättebra! Det är inte jobbigt att ta sig upp om jag lagt mig eller satt mig ner. Jag blir inte trött. Under en vecka tränar jag i snitt två gånger på bana och två till tre gånger på gymmet. Däremellan promenerar jag eller joggar några kilometer. Men det blir i stort sett någonting varje dag. Och min man är mitt stora stöd. Utan honom hade det nog inte blivit någon tävling alls. Det är så skönt att ha med sig någon.

Se klipp med världens snabbaste 70-åring på Youtube

Barbros bästa motivationstips

Det är bra att ta kontakt med andra som också vill börja motionera så man är några som kan ha roligt tillsammans. Det finns många olika grupper i landet som springer tillsammans eller friidrottar.

Och det är viktigt att man lyssnar på kroppen så man inte tar i för mycket i början. Då är risken stor att man skadar sig eller att det blir för jobbigt så att man inte vill mer. Ta lite i taget, det ska vara roligt hela tiden. Hitta en träningsform som du tycker är rolig.

Barbros bästa träningsövningar för dig som är lite äldre

  • Nummer ett – träna bålen, mage och rygg. Det är jätteviktigt.
  • Knäböj med skivstång.
  • Träna baksida av låren.
  • Träna ljumskarna.
  • Det finns massor av bra övningar på nätet.

Barbros träningsmotto

”Det är aldrig för sent! Det är många man vet om som vill lära sig italienska men som tycker att de är för gamla, men det är helt fel. Om man vill göra något som man tycker är roligt så ska man försöka, det går säkert.

Var inte rädd för att prova nya saker oavsett ålder!”