Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Bild:

”Du behöver kolhydrater för att fungera i vardagen”

Experterna svarar på frågor om kost och prestation

Hur ska man äta för att få ut det mesta av sin träning? Helena Andersson, idrottsfysiolog och kostansvarig för damlandslaget i fotboll, och Annike Unt Widell, dietist, reder ut hur kost och prestation hänger ihop.

Publicerad 2015-10-06 | Vardagspuls

Vardagspuls: Ställ dina frågor om kost och prestation till dietisten Annika Unt Widell och idrottsfysiologen Helena Andersson redan nu. Skriv gärna vem din fråga är riktad till, då är det större chans att din fråga får svar.

17:20, 6 October 2015

Maria Boshag: Hej! Är gravid i vecka 12 och tränar på som förut (6ggr/vecka tung styrketräning), hur ska jag äta?

Annika Unt Widell, dietist: Hej, fråga gärna din barnmorska ang graviditet och träning. Man behöver ta det lite mer lugnt som gravid, och då ändas också behovet av energi. Men vanlig mat 3-5 ggr om dagen är ju bra för alla.

18:18, 6 October 2015

Lisa B: Härligt att ni är tydliga med att man ska äta VANLIG mat. Har varit en sportande tjej väldigt länge och matglad men drabbades av en ätstörning för cirka 1 år sen. Jag blev för påverkad av allt som sas om glutenfritt, clean eating osv. Jag är inte frisk än men det ger mig stöd på vägen att få höra er!

18:18, 6 October 2015

Hannes: Jag tränar handboll, spelar mycket match både lör och sön och tränar några gånger i veckan. Jag vill bli handsbollsspelare på proffsnivå och tränar gärna mer men hur ska jag äta för att bli bäst?

Helena Andersson, idrottsfysiolog: Det är viktigt att äta varierad kost och se till att de dagar du tränar högintensivt få i dig tillräckligt med kolhydrater.

18:19, 6 October 2015

Tilde: Vad är det bästa sättet att bli av med en dålig vana som tex att man äter för mycket sötsaker? Tycker att det är jättesvårt...

Annika Unt Widell, dietist: Nu vet jag ju inte hur du äter i övrigt men om du äter tre huvudmål och några mellanmål (t ex frukt och mjölk) så borde du vara ganska mätt och därmed inte lika sugen. Prova att äta lite mer vid varje måltid, för du kanske helt enkelt inte blir mätt. Annars kan du ta en frukt eller t ex morotsstavar eller andra grönsaker du gillar. man kan ha dem i vatten i kylen, färdigskurna. Lycka till!

18:20, 6 October 2015

Maryam: Hej, jag tränar/gymmar 2-3 gånger i veckan men vet inte vad jag borde äta och inte äta. Under en period avstod jag från att äta kolhydrater och åt endast proteiner, är det rätt eller hur bör jag göra ?

Helena Andersson, idrottsfysiolog: Hej!
Ifall du tränar 2-3 g i veckan med styrketräning bör du äta varierad normal kost. Ditt behöv för just kolhydrater inte lika högt som om du hade tränat uthållighetsidrott. Däremot behöver du kolhydrater för att funka i vardagen. Det du kan göra är att äta kolhydrat till frukost och lunch och lite mindre till middag.
När det gäller protein behöver du inte äta extra eftersom svensk kost innehåller mycket protein som yoghurt, ost, mjölk

18:21, 6 October 2015

Lisen: min son tränar simhopp, det är ganska långa pass ofta tidigt på morgonen, han äter inte frukost innan han åker iväg - säger att han äter efteråt men på senare tid har jag upplevt att han är konstant trött. bör jag vara orolig? vad kan jag hjälpa honom med så att han får i sig tillräckligt? ska han äta innan eller efter morgonträningen?

Annika Unt Widell, dietist: Hej! Svårt med morgontrötta barn som måste träna just på morgonen, det funkar egentligen inte så bra. Fråga honom om han känner skillnad på olika dagar, han vet säkert själv bäst - inovolvera honom i lösningen! Men han är säkert hungrig efter träning, så skicka med bra mackor, yoghurt, bananer och annat liknande så behöver du inte oroa dig.

18:22, 6 October 2015

Moa: Hej, jag undrar ifall elitfotbollsspelare, i detta fallet damlaget får äta sötsaker och fika?

Helena Andersson, idrottsfysiolog: Hej Moa,
De får de absolut göra, eftersom de är så duktiga på att äta rätt mat, varierad kost. Äter man bra och tränar så kan man absolut äta något sött då och då.

18:23, 6 October 2015

sara: Jag tränar mest yoga, det är ju inte så kaloriförbrännande men jag är så hungrig innan och äter middag efter. Har ni något bra tips på något lagom att äta innan? äter inte mjölk.

Annika Unt Widell, dietist: Om man inte dricker mjölk kan man äta ost istället, det ger bra näring och mättnad. En skiva motsvarar 1 dl mjölk, kan man säga. Testa dig fram vad du vill äta mer, t ex fruktsallad, bra bröd, gröt eller annat som du gillar och som är lätt att fixa. Lycka till!

18:24, 6 October 2015

Vera: min dotter tränar ridsport och tävlar nästan varje helg, ofta långt hemifrån. hur mycket behöver hon äta under en tävlingsdag? cirka 2 timmars tävling plus lite uppridning.

Helena Andersson, idrottsfysiolog: Hej! När det gäller ridsport är jag inte expert på hur mycket energi de gör av med under en tävling men att göra fysisk aktivitet som är 2 timmar lång kräver att man har laddat med kolhydrater och protein.

18:25, 6 October 2015

Mia, Vardagspuls: Lisa B - fint att höra att du är bättre - du är fin som du är!

18:26, 6 October 2015

Ronja: Hej, jag tränar på gym några dagar i veckan. Vad är det bästa att äta innan man ska träna? Och efter man tränat?

Helena Andersson, idrottsfysiolog: Hej Ronja,
Ifall du tränar några dagar i veckan så räcker det att du äter varierad kost med mycket grönsaker

18:26, 6 October 2015

Daniel Waern: Hej! Är en kille som är rejält underviktig och vill öka på min vikt och muskelmassa. Jag gymmar 2-3ggr i veckan och vill höra hur jag ska äta i veckan. Har du nå råd?

Annika Unt Widell, dietist: Hej! Det kan vara svårt att äta väldigt stora portioner, så dela upp maten på många mindre mål istället. Undvik läck och annat som innehåller mycket socker, satsa på bra vanlig mat istället. Det finns många bra mjölkprodukter som du kan ha som grund, t ex yoghurt med müsli och banan. Lycka till!

18:26, 6 October 2015

Cicci: Hej. Jag är en 3 barns mamma som är överviktig. Jag vill ha bra mellanmål som är bra både för mig o övervikten. Jag är både lite laktos o gluten känslig. Tack Cecilia

Annika Unt Widell, dietist: T ex frukt, fil och müsli. Du behöver inte så stora portioner. Kanske räcker bara frukt, testa dig fram. Viktigt att du inte går jättehungrig för då blir det lätt så att man äter alldeles för mycket vid nästa måltid. Lycka till!

18:28, 6 October 2015

Mara: Hej, Jag har två ungdomar 13 och 14 år som tränar hockey och fotboll. Vissa dagar tränas det dubbla pass och vissa helger är det cuper med många intensiva matcher. Vi har svårt att fylla på tillräckligt ned energi på både lång och kort sikt dessa dagar. Pastasallader, smoothies etc. räcker en bit. Den äldsta äter massor, men det är ändå inte tillräckligt. Han går ner i vikt i perioder trots stort matintag. Det är lätt att ta till köpebars och Gainomax och sådant, men det känns ju sådär... Är sk gainers dumt att ta till? Vi tycker att vi provat det mesta i vanlig matväg. F.ö. så står hockeyn för en rätt usel kostkultur med kiosker med div energidrycker o Cola m.m. Svårt att låta bli att köpa för de små.

Helena Andersson, idrottsfysiolog: Hej Mara,
Det är en stor utmaning att få i sig tillräckligt med energi när man tränar och spelar match så ofta. Det känns som ni har tänkt på det mesta men en sak ni kan tänka på är att titta över mängden fett (det finns bra fetter) som de får isig. Det kan vara ett sätt att öka det totala energiintaget ifall man äter bra i övrigt. Jag rekommenderar inte Gainers eftersom kosttillskott kan innehålla spår av oförbjudna substanser och man vill inte riskera att dina ungdomar får sig dopingpreparat.

18:30, 6 October 2015

Moa Tellvik: Hej, jag är 14 år och jag tränar ca 6 gånger i veckan, fotboll och löpning. Jag äter ganska mycket och det är ju bra men jag känner fortfarande att jag är sugen på någonting hela tiden inte bara sötsaker utan bara vad som helst som man kan äta ;) Jag skulle behöva någonting som håller mig mätt länge har ni något tips på vad jag kan göra?

Annika Unt Widell, dietist: Hej, det låter som att du behöver lite mer energi i varje måltid. Prova att lägg till lite mer ägg, lax, kyckling eller avocado t ex. Ta lite olja på salladen till maten, olja innehåller väldigt mycket energi. Nötter (om du inte är allergisk) till frukost-flingorna, gröten eller muslin ger bra mättnad.

18:30, 6 October 2015

Sara : Vad tycker ni om proteindryck? Är det något man bör ta om man gymmar eller tränar ? Eller ska man avstå från det ?

Annika Unt Widell, dietist: Vanlig mjölk eller yoghurt räcker. Det är billigare och smartare tycker jag personligen. Alla specialprodukter är kanske roliga att testa men de är egentligen ganska onödiga, vanlig mat räcker för nästan alla!

18:32, 6 October 2015

Charlie: Mina barn vill inte äta när de kommer hem från träningar och jag vet ju inte vad de har stoppat i sig under dagen - hur ska jag göra? är det viktigt att de äter när de kommer hem? de har aktivitet 4 ggr i veckan

Annika Unt Widell, dietist: Hej! Prata med barnen, visa intresse så berättar de säkert :) Det är bra att äta något innan de lägger sig, kansk en macka eller fil och flingor. Om man är hungrig sover man sämre.

18:34, 6 October 2015

Sara : Vad tycker ni om proteindryck? Är det något man bör ta om man gymmar eller tränar ? Eller ska man avstå från det ?

Helena Andersson, idrottsfysiolog: Hej, proteindryck behöver man inte ifall man tränar någon gång i veckan. Svensk kost innehåller mycket protein så man behöver inte något extra protein

18:35, 6 October 2015

Anita: Hej! Är det bättre att promenera före frukost, har hört att man bränner mer kalorier då. Är det så? Tack för svar.

Annika Unt Widell, dietist: Hej! Det gör ingen skillnad direkt. Promenader är alltid bra! Gör som du känner att du mår bäst av.

18:36, 6 October 2015

Ann: Mia tycker du gör jägarvilan så bra. Skulle aldrig orka själv

18:37, 6 October 2015

Petra: Jag har fyra barn som alla tränar väldigt mycket. Jag tycker det är svårt att hålla reda på vad de har fått i sig av allt de behöver för att orka. Har ni några råd kring detta?

Helena Andersson, idrottsfysiolog: Hej Petra,
Som Annika sa så behöver det inte vara så komplicerat. Prata helt enkelt med barnen och fråga hur de känner sig. Barn känner ganska tydligt vad de behöver. Se till att de finns bra produkter hemma och så får de själva se till att äta det de behöver.

18:38, 6 October 2015

Emma: Hej, jag tränar vardagligen och äter bra men har väldigt problem med uppblåst mage. Kan jag påverka detta på något vis?

Annika Unt Widell, dietist: Hej! Det där är individuellt och lite svårt att svara på såhär, men du bored börja med att prata med en läkare för att diskutera vad som kan ligga bakom. Om du har riktig tur får du en remiss till en mag- och tarmdietist, de är väldigt duktiga på att ge råd. Lycka till!

18:39, 6 October 2015

Sarah: Hej! Jag har börjat träna tidigt på morgonen innan jag börjar jobba. Går upp 05.00 och är på gymmet 05.30 och tränar ca 1 timme. Jag väljer att äta frukost efter träningen dels för att jag inte är hungrig vid den tiden och för jag känner att jag har energi och styrka på gymmet ändå. Är detta optimalt eller bör jag tänka om? :-P jag väger 80 kg och behöver gå ner tio till femton kilo. Tips på bra frukost? Jag brukar äta fiberhavregrynsgröt, knäckebröd eller yoghurt till frukost.

Helena Andersson, idrottsfysiolog: Hej!
Du kan absolut träna utan att äta frukost, men du kan tänka att kanske ta en banan eller ett glas juice innan du går till gymet och sedan äta frukost efteråt.
Din frukost låter hälsosam, så fortsätt med det, du kan även lägga till en frukt och ibland ett kokt ägg.

18:40, 6 October 2015

Emma: Jag är en kvinna mitt i mina trettio, motionerar i olika form nästan varje dag, mest promenader och styrketräning, ingen tung träning alltså. Mitt problem är att jag har svårt att hålla en hälsosam vikt för min kropp och på sistpne känner jag till och med blir svagare om jag inte äter småäter hela tiden. Försöker äta även om jag inte alls är hungrig bara för att få i mig tillräckligt. Men det känns inge roligt alls att maten blivit som någon sorts plikt och krav istället för att vara något roligt. Vad gör jag för fel?

Annika Unt Widell, dietist: Jag tror att du kanske behöver äta mer av lagad mat så att du blir lagom mätt efter frukost.lunch och middag. Då behöver du inte småäta. Ät vanlig mat med mycket grönsaker före eller under måltiden, undvik snabbmat och läsk. Lycka till!

18:41, 6 October 2015

Kalle: Jag äter väldigt mycket kött när jag tränar för att jag blir sugen efteråt. Finns det några risker/nackdelar med det?

Helena Andersson, idrottsfysiolog: Hej Kalle,
Jag tror inte att det finns några nackdelar med det, men det är viktigt att du även tänker på att äta varierad mat, så att du får med alla näringsämnen. Dvs du behöver även få i dig kolhydrater, frukt och grönsaker.

18:42, 6 October 2015

Petra: Jag har fyra barn som alla tränar väldigt mycket. Jag tycker det är svårt att hålla reda på vad de har fått i sig av allt de behöver för att orka. Har ni några råd kring detta?

Annika Unt Widell, dietist: Hej! Involvera barnen i sin egen mathållning, låt dem vara mycket i köket och bli nyfikna på att fixa och laga mat själva. Redan i låga åldrar brukar barn tycka att det är jättekul att laga mat, uppmuntra det. Då kommer de själva hjälpa till och se till att de äter bra och vällagad mat. Lycka till!

18:43, 6 October 2015