Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Det finns olika teorier om vad håll beror på Bild: Mostphotos

6 sätt att förebygga håll

Forskarna inte helt eniga om vad håll beror på

Precis när det känns som bäst att träna sätter det igång. Vi pratar förstås om håll. Men vad beror håll på och vad kan man göra åt det? Vardagspuls tog itu med problemen med den där jobbiga smärtan som kan uppstå när vi anstränger oss.

Publicerad 2018-01-25 | Senast ändrad 2018-08-24 | Vardagspuls

Att få håll är helt ofarligt men kan kännas obehagligt, framförallt om du upplever krampkänningar eller smärtsamma hugg. Vad håll beror på är forskarna inte riktigt eniga om och teorierna om tillståndet är många.

Mikael Mattsson som är medicine doktor i fysiologi medverkar i boken Kondition och uthållighet. I boken, som sajten Tränarpasset skrver om, förklarar han att håll troligen beror på en utsträckning eller irritation på bukhinnan och ligamenten som fäster på diafragman, det vill säga mellangärdet som är en muskel som sitter i brösthålans botten.

Teori om mjälten

Många andra menar att mjälten spelar en viktig roll. När vi motionerar får mjälten, ett organ som ligger till vänstern om levern och förvarar röda blodkroppar, jobba extra hårt eftersom behovet av röda blodkroppar blir större under fysisk aktivitet.

En möjlig teori är att smärta uppstår när mjälten pumpar ut röda blodkroppar. Själva smärtan skulle också kunna bero på att blodförsörjningen till mjälten begränsas menar forskare skriver Illustrerad Vetenskap. Det som talar mot denna teori är att håll faktiskt kan uppstå på både höger och vänster sida. Mjälten sitter som bekant på vänster sida.

Andra teorier har varit att levern och mjälten studsar upp och ner i buken vilket inte är en särskilt trovärdig teori eftersom även simmare upplever håll trots att de inte utsätts för stötar under simningen.

Håll vanligt hos löpare

Håll är vanligt hos människor som utövar en idrott där personen arbetar med rotationer och/ eller stötar och där bålen befinner sig i utsträckt läge, håll kan därför uppstå hos den som rider och löptränar.

Personer som upplever håll kan även känna en smärta längst ut på axeln. Det kan ha sin förklaring i att det är samma nerv som förbinder diafragman och området i axeln.

Håll är vanligt hos unga personer.

Så kan du undvika att få håll

  1. Stärk bålen. Vältränade personer och personer med bra hållning tenderar att få mindre håll. Att satsa på att få en starkare bål kan minska risken för håll i framtiden.
  2. Se över kostintagen. Många upplever att de får håll om de ätit precis innan träning. Undvik att äta en stor måltid mindre än tre timmar innan du ska träna eller tävla. Undvik också drycker med högt kolhydratinnehåll.
  3. Värm upp! Det kan förhindra att du drabbas av håll.
  4. Andas rätt, det vill säga med djupa andetag.
  5. Dra ner på tempot. Om håll uppstår är det bra att sakta in och jogga lite lugnare i ett par minuter.
  6. Knyt handen! En klassiker som många fått ära sig som barn. Knyt handen och tryck den mot det ställe där hållet sitter.

Källor: Tränapasset.se, Aktiv träning, Illustrerad Vetenskap.