Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

gunnar söderström löpning lidingöloppet lopp Bild: Gunnar Söderström, Eddie Granlund/Lidingöloppet

Löparexperten: ”Så klarar du långloppet”

Gunnar Söderström går igenom misstagen du inte ska göra

Ska du springa Göteborgsvarvet eller något annat roligt lopp i helgen?
Löparcoachen Gunnar Söderström går igenom de absolut största misstagen du kan göra inför och under ett lopp. Och vad du ska göra istället.

Publicerad 2016-09-22 | Senast ändrad 2017-05-18 | Erika Sjöö

Missarna dagen innan

1. För mycket kolhydrater

– Ett vanligt fel som många gör är att de kolhydrat-laddar för mycket kvällen innan. De proppar i sig hinkvis med pasta och potatis och resultatet blir att man känner sig tung, seg och trött under loppet. Satsa på en schysst middag med mat som du tycker om. Gärna en portion med lite kolhydrater, lite grönsaker och lite protein. Kom däremot ihåg att fylla på med sportdryck under loppets gång. Då får du i dig kolhydrater.

– Min erfarenhet är också att så kallade ”kolhydrat-tömningar” inte är något att satsa på. Det bygger på att man undviker kolhydrater för att sedan köra ett långt tuff pass dagarna innan med förhoppningen att kroppen sedan skulle ta upp extra mycket. Men det är något jag verkligen inte rekommenderar

2. Dålig vätskebalans

– Det är superviktigt att ha en bra vätskebalans i kroppen kvällen innan loppet. Urinen ska vara vit och luktfri. Satsa på att dricka några glas extra vatten lite då och då under dagen innan. Det räcker.

Forskare: Drick inte för mycket vatten när du tränar

3. Långa tånaglar och nya kläder

– Kom ihåg att klippa tånaglarna och undvik att köpa nya träningskläder och skor. Många får skavsår för att de bär klädesplagg de inte är vana vid. Använd utrustning som du är bekväm med. Många som springer Lidingöloppet på lördag kommer att få skavsår mellan låren och skinkorna och det är ju totalt onödigt.

4. Packa inte i sista minuten  

– Undvik att packa när du är stressad. Sista rycken på kvällen blir att lägga fram dina kläder, skor, startbevis och annat som är viktigt att ha med sig till loppet. Det är så lätt att missa någonting viktigt om man är stressad på morgonen.

Vid startlinjen

– Många blir nervösa, stressade och stissiga när det bara är någon minut kvar till start. Av naturliga skäl.Kom ihåg att andas och ta det lugnt och undvik att stressa upp dig. Låt dig inte skrämmas av att pulsen stiger

Under loppet

1. Spring inte för fort i början

 – Det vanligaste misstaget många gör är att de tar i alldeles för hårt i början av loppet. Man sparar inte mycket tid på att springa alldeles för fort i början och dessutom riskerar man att bli väldigt trött de sista kilometrarna. Försök motstå frestelsen även om det kan vara svårt.

2. Kryssa dig inte fram

– Undvik att kryssa dig fram till höger och vänster de första 1-2 kilometrarna. Det kostar mer än vad det smakar. Ta det lugnt i början. Fältet kommer snart att sprida sig ändå.

3. Vänta inte tills du blir törstig

– Drick lite strax innan loppet börjar och vänta inte tills du blir törstig. Då har du nämligen redan vätskebrist. Ta en mugg sportdryck vid varje kontroll så att du får i dig salt och energi.

4. Superviktigt: Tänk positiva tankar

– Det absolut viktigaste, som också är totalt avgörande för hur det går, är den mentala dialog du har med dig själv under loppet. Tänker du: ”Åh gud vad trött jag är”, då kommer du garanterat att bli trött. Om det känns motigt: Tänk dig att din bästa kompis ringer till dig och säger att hon eller han är jättetrött. Inte säger du då till din vän att lägga av. Du försöker komma med peppande tankar om att kämpa på. Bomba dig själv med positiva tankar. En bra känsla leder alltid till en bra prestation.

5. Och till sist – kom ihåg att det inte är hela världen om du tvingas avbryta

– Hela poängen med loppet är ju hela resan dit, det vill säga all träning du gör inför loppet och som har fått dig att må bra. Har du ont, feber eller yrsel är det okej att bryta. Du vill ju känna dig frisk och välmående efter ett lopp ­– inte skadad och sjuk.

Om Gunnar Söderström

Gunnar är utbildad naprapat, personlig tränare och kostrådgivare.

1999 – 2012 tillhörde han Sverigeeliten i triathlon. Fram till 2015 har han haft över 25 000 träningar och behandlingar. Gunnar är ansvarig för fysträningen för samtliga domare i allsvenskan. Som Swedish fitness coach ingår utbildningar och uppdrag åt FIFA, bland annat under fotbolls-VM i Brasilien 2014.