Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

joggare Vardagspuls träning Bild: Johnér

8 övningar som håller dig skadefri i joggingspåret

För att slippa skador som joggare behöver du stärka upp dina muskler. Här ger naprapaten och PT:n Gunnar Söderström tips på åtta övningar som skapar förutsättningar för ett riktigt bra löpsteg och en hållbar träning.
– Det är enkla, roliga övningar som man lätt kan göra när som helst utan utrustning och gärna i anslutning till någon annan träning du redan kör. Bra för löpningen och superbra för kroppen i allmänhet, säger han.

Publicerad 2016-05-19 | Senast ändrad 2016-07-26 | Vardagspuls
1. Benböj – tränar rumpa, lår

Sjunk ner på huk, lite djupare än 90 grader eller så djupt dina knäa tillåter. Om du orkar – gå gärna upp lite på tå när du sjunker ner med rumpan mot marken.

Det här blir lite som en uppvärmningsövning då du jobbar med hela kroppen och får upp både flåset och värme i kroppen.

Gör 2 set, 15 repetitioner per ben.

 

2. Benpendlingar med knädopp – tränar lår, rumpa och ljumske

Vi vill träna alla muskler som "binder ihop" över- och underkropp för att på ett bra sätt kunna trycka fram höfterna när vi springer.

Hitta bra balans på det främre benet och snudda med det bakre knäet ner mot marken. Pendla sedan det bakre knäet upp mot bröstet. Avsluta gärna med att gå upp på tå. Pendla sedan benet fram och tillbaka – ner så att knäet nästan nuddar marken och högt upp mot bröstet.

Gör 2 set per ben, 10 repetitioner per ben.

3. Enbensböj – tränar balans, motorik och styrka, knästabilitet

Stå med ena foten på en bänk eller pall som är mellan 15 och 30 cm hög. Stå med ena foten på sidan av pallen och sänk ner andra foten och nudda marken med hälen. Upprepa cirka 8 gånger innan du byter ben.

Gör 2 set per sida, 8-10 repetitioner per ben.

 

4. Tåhävningar på huk – tränar korta vadmuskeln

Vaden består av två muskler – korta och långa vadmuskeln. Båda är viktiga att hålla i trim som löpare men det kanske är extra viktigt att aktivt träna den korta vadmuskeln, som ligger under den långa, då den inte lika enkelt tränas i vardagen.

Sitt nersjunken på huk. Gå upp på tåspetsen så högt upp du kan, se hela hela tiden till att hälarna nuddar rumpan.

Gör 2 set, 15-20 repetitioner per ben.

 

5: Knälyft – tränar rumpa

Stå på alla fyra. Lyft ett ben med böjt knä högt upp. Pendla sedan i detta läge upp och ner med små korta rörelser. Spänn skinkan så mycket det går samtidigt. Var noga med att hålla armbågarna raka och inte gunga med överkroppen under övningens gång.

Gör 2 set, 20 repetitioner per ben.

6. Rump/höftlyft – tränar baksida lår

Ligg på rygg, med ett ben utsträckt och det andra med foten i marken. Lyft höfterna så högt du kan och låt det utsträckta benet följa med så att det bildar en rak linje med övriga kroppen. Det ska kännas på det böjda benets baksida.

Gör 2 set, 12 repetitioner per ben.

 

7. Sidolyft – tränar sida mage, höft, lår och sida rumpa

Lägg dig på högersida, sätt i höger armbåge och underarm i golvet. Lyft vänster höft rakt upp så att du bara ha i underarm och fötterna i golvet. Lyft upp mellan 10 och 12 gånger innan du byter sida.

Gör 2 set, 10-12 repetitioner.

 

8. Rygglyft – tränar ländryggen och axlar

Ligg på mage. Ha armarna långt framför huvudet. Fötterna kan vara kvar i golvet eller lyftas upp för tuffare övning. Res ryggen uppåt samtidigt som du drar händerna bakåt mot höften. Spänn rumpan genom hela övningen. Gör cirka 10 ryggresningar åt gången.

Gör 2 set, 10 repetitioner.

MER: Så får du det perfekta löpsteget