Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Föreningen Mörkrets och kylans glada vänner Bild: Olaf Schneider, Pixabay.

Så gör du mörkret och kylan till en fest

”Det är beroendeframkallande att vinterbada”

Är mörkret och kylan din fiende? Då kan det vara dags att tänka om. Det finns ju massor av härliga aktiviteter att göra. I alla fall om du frågar Mörkrets och kylans glada vänner – en ideell förening med sin bas i Skellefteå.

Publicerad 2016-11-28 | Senast ändrad 2017-01-24 | Vardagspuls

Sverige är ett mörkt och fruset land så här års och på vissa platser är det mörkare och betydligt kallare än på andra. Skellefteå i Västerbottens län är en av dem. Här finns Föreningen för mörkrets och kylans glada vänner. En förening som startades 2009 och då enbart med fokus på kulturella aktiviteter.

– Det är väldigt mörkt här under ett par månaders tid vilket kan medföra att man hamnar i ett melankoliskt läge. Många kulturpersonligheter är från norra Sverige. Titta bara på Sara Lidman och Stig Larsson som kommer från de här trakterna. De är djupsinniga. Jag tror att folk tänker mer när det är mörkt, säger Lars Westerlund som är ordförande för Mörkrets och kylans glada vänner.

Satte vintersimning på kartan

Med åren har föreningen utvecklats till att bli ett nav för vinteraktiviteter i Sverige. Det handlar om att, i samarbete med andra aktörer, vidareförädla mörkret och kylan till något som berikar livet både för människor som bor i mörka och kalla regioner och för de som besöker dessa områden.

– Mörker och kyla är den största råvaran i Skellefteå. Större än malmen och skogen och då gäller det att göra så mycket som möjligt av den, säger Lars Westerlund.

Och mycket har gjorts. Föreningen för mörkrets och kylans vänner var först med att lansera vintersimning som en sport i Sverige och den har vuxit så pass mycket att vintersimning blivit en del av världscupen.

Sjuksköterskan: "Därför badar jag kallt året runt"

”Vinterbad är som att springa marathon”

Att bada kallt och att tävlingssimma i kallt vatten har blivit lite av föreningens huvudnummer. I och med att föreningen anordnar kurser i vintersimning kommer det samtal från när och fjärran. Bland annat från ett gäng entusiaster från Japan som absolut ville komma till Skellefteå för att bada i det vinterbadcenter som finns där.

– Just vinterbad är ett växande fenomen. Du kan bada utan att behöva simma. Jag brukar jämföra vinterbad med ett marathonlopp. När du genomfört ett vinterbad så får du samma kick, samma endorfinmängd som när du ser mållinjen. Man vill göra det igen. Det är en härlig upplevelse. Jag vet många som gör det väldigt ofta. Det är beroendeframkallande, säger Lars Westerlund.

Tips på vinteraktiviteter i ljus och mörker

Bild: Sven Burman

Bada i kallt vatten: På flera orter i Sverige finns det klubbar som anordnar vinterbad. Tidigare studier visar på att vinterbad kan minska trötthet, dåligt minne och spänningar men också ge energi och bättre självkänsla. Så varför inte leta upp närmsta sjö för ett dopp? Hjärtsjuka personer eller personer med högt blodtryck bör dock avstå från vinterbad.

Barncurling: Går ut på att föräldrar skickar iväg sina barn på ett tefat mot ett mål på isen. Den som kommer närmast sitt mål vinner. Kom ihåg att enbart göra detta på platser där du vet med dig att isen är säker.

Gör snöänglar: Vem gör den vackraste snöängeln? Det låter kanske enkelt men svårigheten ligger i att ta sig upp från marken utan att förstöra sin ängel.

Vinteryoga: Leta upp närmsta ställe där det finns vinteryoga. Skapa värme inifrån, njut av naturen och tystnaden.

Anordna en snöskogsvandring: Samla ihop er ett par stycken och vandra i skogen tillsammans. Tungt för benen men bra för kropp och själ. Glöm inte pannlampan när mörkret börjar smyga sig på.

Bygg snöskulpturer: Gör som Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl och bygg snögrottor, snötunnlar och snöskulpturer – själv eller tillsammans med dina vänner eller barn.

Åk pulka: Ja, det är kul att åka pulka i backen. För dig som vill få lite extra motion: dra barn eller varor i pulkan. Det ger superbra motion.

Svischa fram på längdskidor: Härlig känsla, eller hur? Vare sig om det är i skogen eller på en idrottsplan ger turen på skidorna dig en härlig vinterupplevelse samt starkare kropp.

Spring eller gå i snön: Tungt men skönt på sitt sätt. Om möjligt, skaffa dig ett par icebugs-skor och ge dig ut och spring!

Intresserad av att veta mer om Föreningen mörkrets och kylans glada vänner? Besök deras webbplats.