Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

gympaskor vardagspuls Bild: Johnér

7 enkla knep som håller löparskorna fräscha

Köper du nya löparskor så fort de blivit sura? Då är det dags att tänka om – och börja ta hand om dem bättre.

Publicerad 2016-05-02 | Senast ändrad 2018-04-20 | Vardagspuls

Löparsäsongen är här. Äntligen dags att snöra på sig löparskorna och ge sig ut! Eller? Ett par sura gympadojor kan få även den ivrigaste löparen att tveka. Vardagspuls har samlat de bästa knepen för att hålla dina favoritskor fräscha – så att det där steget till att ge sig ut i joggingspåret känns kortare.

Läs också: Så håller du träningskläderna fräscha

1. Håll dem torra

Bakterier tycker om dina skor för att de ofta (beroende på hur mycket du använder dem...) är varma och fuktiga. Ta för vana att torka ur dina skor när du precis kommit hem från din löprunda så blir miljön inte lika trevlig för bakterierna som är skyldiga till den sura lukten. Stoppa gärna hopknycklat tidningspapper i dem till nästa gång så får du bort den värsta fukten. Om du sprungit i väta, torka också av skorna utvändigt.

2. Silica-gel

Du vet de där små påsarna som det står "Silica" och "Do not eat!" på som man kan få med när man köper skor och väskor? Släng inte dem! De är superanvändbara när det kommer till att hålla skorna fräscha. De små kulorna i påsen består av kisel-gel som är starkt absorberande. Perfekt för att ta bort fukten ur skor och undvika att bakterier frodas, med andra ord. Läs mer om de små påsarna på brittiska Metro.

3. Skaffa ombyte

Favoritdojorna i alla ära, men det kan faktiskt vara en bra idé att låta dem vila ibland. Om du har några uppsättningar löparskor i omlopp så kan du ta hand om dem ordentligt, låta dem vila mellan varven och de håller sig fräscha längre. Har du hittat det perfekta paret? Köp ett till par av dem och använd dem varannan löptur, så hjälper de varandra att hålls sig fräscha!

4. Bikarbonat

Prova att strö lite bikarbonat eller bakpulver i dina sura dojor. Det kan höja pH-värdet, ta bort dålig lukt och döda bakterier.

5. Frys dem

Kyla kan ta död på många av de bakterier som gör att skor luktar surt. Men skorna måste vara torra! Lägg dem i en plastpåse och stoppa in den i frysen över natten.

6. Skodeodorant

Om ingenting anat hjälper – prova en skodeodorant. Det finns flera sprayer speciellt framtagna för att ta bort dåliga lukt från skor.

7. På egen risk: maskintvätta dem

Det här görs på egen risk eftersom vissa skor är limmade och limmet riskerar att lösas upp i tvättmaskinen. Kolla tvättanvisningarna och tvätta inte för varmt. Fungerar särskilt bra med vita träningsskor eftersom vitt tvättmedel innehåller blekmedel som är bakteriedödande.