Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Så håller du träningskläderna fräscha längre Bild: Johnér

Knepen: Så håller du träningskläderna fräscha

7 tips för att slippa sura kläder – då håller de längre

Känns träningskläderna sura och ofräscha trots att du tvättat dem flera gånger? Var snäll mot dina träningskläder så håller längre — Vardagspuls ger dig de bästa knepen.

Publicerad 2015-06-02 | Senast ändrad 2018-03-16 | Vardagspuls

Du har säkert varit med om det: träningskläderna eller skorna känns fräscha när du drar på dig dem och sätter igång med ditt träningspass. Men när du fått upp värmen är det en helt annan sak – de börjar lukta unket och kännas ofräscha. Inte helt kul om du befinner dig i en lokal full av människor.
Är det redan dags att köpa nytt? tänker du. Nej – inte förrän du testat dessa väl beprövade knep. Men vissa av dem provar du på egen risk...

1. Ättika

Det kan låta konstigt, men om du använder lite ättika i tvättmaskinen då och då så tar du kål på en hel del av de bakterier som gör att kläderna luktar. Ungefär en deciliter ättika i sköljmedelsfacket räcker till en full tvättmaskin. Alternativt så kan du låta kläderna dra i en balja med vatten och ättika, ungefär 2 dl ättika per 10 liter vatten, ungefär en kvart innan tvätt.

2. Maskintvätta gympadojorna

Det här görs på egen risk eftersom vissa skor är limmade och limmet riskerar att lösas upp i tvättmaskinen. Kolla tvättanvisningarna och tvätta inte för varmt. Fungerar särskilt bra med vita träningsskor eftersom vitt tvättmedel innehåller blekmedel som är bakteriedödande.

3. Skölj direkt

Låt inte bakterierna ligga och gro i plaggen mellan träningen och nästa tvätt. Om du gör det till en vana att alltid skölja upp träningskläderna i handfatet eller dra igång tvättmaskinen så fort du kommer hem från ditt pass så kommer de att hålla sig fräscha längre.

4. Undvik sköljmedel

Många moderna funktionskläder mår dåligt av att tvättas med sköljmedel. Detta på grund av att sköljmedlet kan täppa till porerna och kanalerna i tyget, kläderna slutar andas och börjar så småningom lukta. Så skippa sköljmedlet för de träningskläder som andas.

5. Frys kläderna

Kyla kan ta död på många av de bakterier som gör att kläderna luktar unket. Lägg de torra träningskläderna eller -skorna i en plastpåse och lägg in dem i frysen över natten eller på balkongen om det är vinter.

 

6. Variera dig

Favoritdojorna i alla ära, men det kan faktiskt vara en bra idé att låta träningskläderna cirkulera mer. Om du har några uppsättningar träningskläder och skor i omlopp så kan du ta hand om dem ordentligt, låta dem vila mellan varven och de håller längre. Ta ett varv i någon outlet-butik eller bland icke-märkeskläderna om du tycker att det är för dyrt att utöka träningsgarderoben.

7. Om du vågar: tvätta varmare

Det här vågar vi nästan inte rekommendera, men... många tillverkare av träningskläder fegar med tvättanvisningarna på sina produkter och rekommenderar lägre grader än vad kläderna faktiskt tål. Ofta dör bakterierna först vid 60 grader och det kan därför vara en bra idé att vrida upp temperaturen någon gång ibland. OBS! Detta görs förstås på egen risk eftersom kläderna riskerar att krympa.