Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Många har som nyårslöfte att börja träna men det är svårt att hålla sitt löfte Bild: Mostphotos

Emma Lindblom: Så kommer du igång med träningen efter jul och nyår

”Många tror att de måste vara spyfärdiga för att det ska ge resultat”

Har du också gett dig själv det klassiska nyårslöftet som går ut på att börja träna? Grattis, vad bra! Men se till att inte gå ut för hårt bara. Idrottsnutritionisten Emma Lindblom förklarar varför.

Publicerad 2018-01-09 | Erika Sjöö

Så här efter jul och nyår är det många som har kommit i gång ordentligt med träningen. Kanske nästan lite för ordentligt för det finns ett problem med det hela och det är att många av oss sätter upp orealistiska mål som inte går att hålla menar idrottsnutritionisten Emma Lindblom som är van att jobba med både motionärer och elitidrottare.

– Det viktigaste är att du sätter upp realistiska mål. Det är inte rimligt att gå från att nästan inte ha tränat alls till att boka in sju pass i veckan. Tyvärr är det många av oss som gör så. Det brukar hålla i sig i tre till sex veckor, sedan faller man på att det blivit ett för stort åtagande. Många går från ett stillasittande liv till att få så mycket träningsvärk och ont i kroppen att de inte kan röra sig, säger Emma Lindblom.

Farligt träna för hårt

Den som går ut för hårt med träningen riskerar att bli skadad.

– Många tror att man måste vara spyfärdig och ha jätteont för att det ska ge resultat. Det ska vara jobbigt men inte göra ont under ett träningspass. Det är okej med träningsvärk men får du ont under själva passet bör du se över din teknik, säger Emma Lindblom.

För den riktigt ovane är det viktigt att börja gradvis.

– Det kan räcka med att köra power walk några dagar i veckan och lite styrketräning där hemma, säger Emma Lindblom.

Träna regelbundet hela året

Nu till den stora frågan. Hur ska man gå till väga för att hålla igång sin träning resten av året?

– Fråga dig själv vad som är realistiskt. Är det verkligen realistisk att gå från noll till sju dagar i veckan? Kan du nöja dig med 2-3 träningspass i veckan? Många tror att de måste lägga två timmar per pass men hälsorekommendationen säger att du bör röra dig en timme om dagen och det behöver inte vara vid ett tillfälle utan en kvart här och tjugo minuter där. Har du däremot ett prestationsbaserat mål som till exempel springa ett lopp kan det vara bättre att inte dela upp passet, säger Emma Lindblom.

Schemalägg dina aktiviteter

Ett knep är att planera in dina aktiviteter i din kalender. Då är chansen större att de blir av menar Emma Lindblom.

– Fråga dig själv vad du vill med din träning. Sätt upp en plan. Då är det lättare att nå dina mål, säger Emma Lindblom. Gymmen är välbesökta så här års men som vi alla vet så brukar det lugna ner sig en bit in i februari. Är passen fulla kan du köra ditt eget pass i gymmet tipsar Emma Lindblom om.

– Sätt på bra musik i öronen och kör ditt eget spinningspass på cykeln. Variera mellan olika farter och växlar. Kör till exempel två minuter sittande och två minuter stående. Du som styrketränar kan variera mellan olika maskiner men se till att inte lyfta fel. Ta hjälp av någon i personalen om du känner dig osäker, säger Emma Lindblom.

Idrottsnutritionisten: Många äter för lite i förhållande till sin träning

Idrottsnutritionist Emma Lindblom. Foto: Rebecca Willarp

Emmas tips för att få in mer rörelse i vardagen

  1. Boka in ett träningspass eller en promenad tillsammans med din kompis. Då blir det svårare att boka av om du tappar suget.
  2. Ta trappan istället för hissen eller kliv av en hållplats tidigare.
  3. Cykla till jobbet.
  4. Använd stegräknare för att på så vis hålla koll på antalet steg du tar per dag. 10 000 steg är ett bra mål att ta sikte mot. Är du ovan kan det räcka med 3 000 steg om dagen. Om några veckor kanske du kan sikta på 6 000 steg.
  5. Ta en promenad på lunchen. Lite träning är bättre än ingen.
  6. Fråga dig själv vad du kan göra under barnens träning. Kan du springa i trapporna medan barnen spelar hockey? Kan du fråga de andra föräldrarna om de har lust att göra något tillsammans?