Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Hon tappade 26 kilo på ett halvår: ”Blev en ny värld”

”Förut hatade jag att springa – nu älskar jag det”

Hon gick från ständigt outnyttjade gymkort – till att träna tre gånger i veckan.
På ett halvår har trillingmamman Suzanne Lassar gått ner nästan 30 kilo – med hjälp av en PT och riktig kämpaglöd och jävlar anamma.
– Nu är jag mycket piggare och gladare, jag orkar med i barnens tempo och min man har fått en gladare, trevligare fru.

Publicerad 2016-02-06 | Senast ändrad 2017-01-18 | Vardagspuls
 

Vardagspuls följde med Suzanne en eftermiddag från dagis till träning, där trillingarna hänger med mamma på gymmet.

I flera år gjorde Suzanne Lassar, 47, det där som så många andra gör. Köper träningskort – som blir liggandes hemma i byrålådan eller plånboken.
– Jag gjorde det klassiska. Köpte årskort men gick inte dit. Jag var en soffpotatis, säger hon och berättar att hon inte tränat på 20 år.

Men strax före påsk förra året fick hon nog. Med tre fem-åriga små barn orkade hon inte längre så mycket som hon skulle vilja och behöva.
– Jag kände själv att jag inte hängde med i deras tempo. Jag var trött, grinig och kände mig otymplig. Jag orkade liksom ingenting men jag ville vara smidig och kunna vara ute i sandlådan med mina barn.

I Suzanne Lassars fall var en personlig tränare vägen till framgång och att hon nu till hundra procent verkligen ville ändra sin livsstil.
– Men även om jag bestämt mig hade jag inte klarat det själv i början. Tidigare hade jag bara gjort tafatta träningsförsök vilket så klart inte funkade i längden.

Men visst fanns det gånger då hon helst bara ville slänga in handduken – även med hjälp av personliga tränaren Ronny Ekström.
– Jag startade ju från noll till hundra, säger hon och berättar att det inte direkt var någon dans på rosor hela tiden.

Tränade varje dag i 10 veckor

I början körde hon nämligen stenhårt – sju dagar i veckan. Tre dagar tränade Susanne med pt:n och resterande fyra dagar tränade hon på egen hand efter ett program som hon fått av honom.
– Men det var bara under en tio veckors period. Nu ser det inte ut så längre, i dag tränar jag max tre gånger i veckan.

Och då är ofta trillingtjejerna med.
– Minst en gång i veckan följer de med på gymmet och får vara i barnens lekhörna i bollhavet under tiden.

Men det har heller inte varit regelbunden träning hela året. Under sommarsemestern och julledigheten tränade Suzanne ingenting. Bland annat satte en axelskada stopp för det.
– Nu har jag gått på rehabilitering och är på bättringsvägen och har precis börjat gå på gym igen, säger hon och medger att hon kanske egentligen gick ut lite väl hårt de första tio veckorna.
– För mig var det en helt ny värld som öppnade upp sig. Jag var ju helt otränad när jag körde igång.

”Jag hatade att springa – nu älskar jag det”

På under ett halvårs tränande har Suzanne gått ner nästan 30 kilo. Och i dag har hon uppnått målet – att orka med sina tre små tjejer på ett helt annat sätt.
– Nu är jag mycket piggare och gladare och orkar mer. Jag orkar med i barnens tempo. Jag har blivit mycket smidigare och har inga problem längre att sitta på huk. Och min man har fått en mycket gladare och trevligare fru.

Ett annat mål som Susanne också hade i sikte var att få det där fysiska behovet av träningen. Att verkligen känna att hon inte vill vara utan den.
– Jag har alltid varit avundsjuk på folk som säger att de måste träna för att de mår så mycket bättre av det. Jag har aldrig känt så tidigare. Jag har bara känt blodsmak i munnen. Men sen när jag tog tag i det så kände jag plötsligt så, säger hon och berättar om känslan en tidig lördagsmorgon efter ett avklarat pass.
– Den är helt obeskrivlig. Det är helt fantastiskt. Förut hatade jag att springa och nu älskar jag det!

”Livrädd att bli en soffpotatis igen”

Men Suzanne är väl medveten om att en livsstilsförändring också är just – livslång. Och visst finns det stunder då hon är rädd att falla tillbaka i gamla mönster.
– Jag är livrädd för att bli en soffpotatis igen.

Men hon poängterar att man inte ska vara för hård mot sig själv, för det är just då det kan vara svårt att hålla uppe motivationen i längden. Lite träning är bättre än ingen träning alls.
– Man ska inte piska sig själv för mycket. Att träna en gång i veckan är bättre än att du inte tränat alls, säger hon och trycker också på att det är viktigt att få in vardagsmotionen.
– Många gånger är det mycket bekvämare att ta bilen till skolan eller dagiset. Men jag går i stället för att köra och hämta barnen.

Unnar sig en ätardag i veckan

Även när det kommer till kosten har Suzanne lagt om sina vanor. I dag skippar hon pasta och potatis men äter mycket mer sallad istället. Och bröd har hon bantat ner till en dag i veckan – vanligtvis på lördagar.
– Då får jag äta vad jag vill. Annars har jag koll på vad jag äter, säger hon men betonar att hon inte längre bantar som hon gjort tidigare.
– Det felet har jag gjort i hela mitt liv. Men nu äter jag bara lite mindre kalorier och till frukost äter jag havregrynsgröt, som jag tidigare hatat. Nu har jag inga problem att äta det.

Vill starta gym för överviktiga

I framtiden skulle Suzanne själv vilja jobba med hälsa på ett eller sätt.
– Kanske starta ett gym för riktiga tjockisar. Det är en gåta för mig att det inte finns, säger och tycker att gymmen i dag vänder sig till fel målgrupp.
– Jag har många väninnor som inte vill inte gå till gym för de tycker det är pinsamt och de kanske inte vet hur de ska göra övningarna eller använda maskinerna. Det är konstigt att det inte finns träningscenter där det finns särskilda klasser för överviktiga.

Suzanne tycker också att det skulle behövas fler personliga tränare som själva varit överviktiga.
– Det skulle vara bra som en måttstock, så att folk ser att det går att göra skillnad, säger och berättar att hon själv gärna skulle coacha andra till ett hälsosammare liv i framtiden.
– För jag vet vad jag snackar om och skulle kanske kunna hjälpa andra i samma situation.

Vad har du för råd till de som är i en liknande situation som du var i?

 – Du måste vilja ändra din livsstil till hundra procent, du kan inte vilja till femtio procent. Och känner man att det är motigt i början, så kanske man behöver hjälp. Jag hade inte kunnat motivera mig själv till hundra procent utan en PT men nu klarar jag mig utan. Och piska dig inte för hårt. Det är bättre att träna 30 minuter än att inte träna alls.

MER:

6 instagramkonton att inspireras av

Vad kostar en personlig tränare?

5 bästa tipsen om du tappat sugen

Suzannes motivationstips

  1. Först och främst; du måste vilja och bestämma dig för en förändring till 100 procent.
  2. Ta hjälp av en PT den första tiden för att komma igång och få ett träningsschema som du kan följa även på egen hand.
  3. Se till att få in en regelbundenhet, så att du kommer till känslan att du verkligen VILL träna för att du känner att du mår så mycket bättre av det.
  4. Tänk så här; 1 timmes träning på ett 24-timmarsdygn är inte mycket.

  5. Var inte för hård mot dig själv. Hinner du inte träna tre gånger i veckan – kör en. Hinner du inte en timme – kör 30 minuter. Allting är betydligt bättre än ingenting.
  6. Unna dig. Tillåt dig själv att ha en ätardag i veckan då du får äta vad du vill.