Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

 • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
 • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

sista minuten tips inför långloppet Bild: Johnér, pressbild

5 viktigaste sista-minuten-tipsen inför maran

Glöm inte vaselinet!

Att ladda inför ett långlopp kräver tid. Men det finns några saker att tänka på precis före loppet också. Här listar vi tipsen som kommer göra ditt lopp både genomförbart – och i bästa fall till och med behagligt.

Publicerad 2016-06-02 | Senast ändrad 2017-01-19 | Vardagspuls
 1. Ät rätt
  Dygnet före loppet bör du inte äta allt för tunga, feta måltider då det kan göra att du känner dig uppstoppad när du springer.  Att ladda upp med kolhydrater före ett lopp är ju rätt tänkt, men bör göras redan tre dygn före loppet om det ska ha någon bra effekt, skriver Runners world. Undvik också mat med mycket fibrer i då det kan ha en tendens att sätta igång magen när du kanske minst anar det. Så lättare produkter som kvarg, ägg, sallad, fisk, kyckling och lite ris, pasta eller potatis är bättre att satsa på dagen före loppet. Se till att äta din frukost minst 3-4 timmar före loppet och se till så att du hinner gå på toaletten innan du tar dig till startlinjen. Ägg, frukt, yoghurt och lite kaffe kommer göra susen! Två timmar före loppet kan du ladda på med en banan eller proteinbar (om din mage klarar av proteinbars som i vissa fall kan göra en lite bubblig). Och glöm inte att ladda med vatten då och då ända fram till start.
 2. Ladda mentalt
  Förhoppningsvis har du redan övat långdistans ett antal gånger och kört styrketräning för att undvika skador. Det som återstår dagen före ett lopp är egentligen den mentala träningen. Runners world tipsar om hur du kan visualisera dig stark genom att tänka och mentalt förbereda dig på de jobbigare delarna av banan som du kanske kommer tycka känns allra tyngst. Så förbered ett mantra som du kan upprepa för dig själv när det känns som värst och fixa gärna en peppig låtlista med låtar du gillar som du kan spela upp när stegen känns som tyngst. Kom ihåg att mycket sitter i hjärnan. Benen är bara hårdvaran som hjälper dig springa. Men du behöver mjukvaran för att lyckas ta dig fram och hålla hela vägen! Och glöm inte att man alltid orkar mycket mer än man tror och att det tar ett tag innan du kommer in i ”andra andningen”. Även om första milen är jobbig så betyder inte det att andra milen kommer känns lika tung.
 3. Fyll på med vätska
  Ta till vara på alla vätskekontroller. Vätskeförlust gör att din prestationsförmåga sänks rejält, och det kan ske långt innan du känner att du är törstig. Så drick oavsett om du är törstig eller inte! Och tänk på att det är viktigt att fylla på saltdepåerna. Så häll gärna lite salt i ditt vatten.
 4. Motverka skavsår
  När man springer långdistanser kommer det förr eller senare att börja skava här och var på kroppen trots att man använder skor som redan är ordentligt inkörda och kläder som aldrig förut har varit något problem under löppasset. (Och apropå kläder, se till att du inte klär dig för varmt, det är bättre att det känns lite kyligt i början. Om du har något överdrag, ta gärna ett du inte är rädd om som du kan göra dig av med under loppets gång om det behövs.) Men se till att smörja in kroppen mellan låren och under armarna med vaselin och tejpa på de ställen som är extra utsatta, exempelvis bröstvårtorna, med kirurgtejp. För säkerhetsskull kan det också vara bra att redan innan loppet sätta på ett skavsårsplåster på ställen du vet att du ofta får skavsår.
 5. Gå ut lagom
  Många gör felet att de går ut alldeles för hårt i början och blir trött efter bara några kilometrar. Då känns det rätt tungt att veta att man har fyra mil kvar… Så gå ut i lagom, lugn takt och tänk att du ska hålla hela vägen. Använd de första kilometrarna som en del av uppvärmningen och spring saktare än din planerade snitthastighet. Det ger både kroppen och psyket en bra start som du kommer att få igen långt senare i loppet. Dela också gärna upp loppet i delmål så gör det enklare att klara av hela. Exempelvis 4 delmål.

  Jogga lugnt och kör hårt!

MER:

Så maxar du inför helgens långlopp