Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

thomasmelen Bild: Thomas Melen

Så tränar du tillsammans med din hund

Löpcoachen Thomas Meléns 5 bästa tips

Människans bästa vän – och en fyrfoting som kan motivera dig i toppform.
Löpcoachen Thomas Melén, ansvarig för ett lopp där fötter och tassar motionerar tillsammans, berättar hur.

Publicerad 2015-04-02 | Senast ändrad 2017-04-03 | Vardagspuls

Klart att du går ut och går med din hund, och får en hel del motion. Men om du gör hunden till en del av din träning så kan det bli till ett riktigt lyft för er båda. Det menar löpcoachen Thomas Melén, ansvarig för det populära Hundlöpet där hund och ägare deltar ihop.
– Hunden är en träningskompis som kan ge dig både energi och sällskap. På så sätt blir hunden din personliga tränare, säger han.

"Anpassa tempot efter formen"

Löpning ihop med hunden är en perfekt träningsform, men alla hundar har olika förutsättningar. Precis som människor kan de fyrfotade vännerna få träningsvärk, och en otränad hund behöver komma i form på samma sätt som du gör det. 
– Upp till fem kilometer kan alla hundraser hänga med, men så får man anpassa tempot efter formen. Du märker på hunden om den är slutkörd, som på slokande svans och öron, och om andningen låter ansträngd. Är du osäker på hur mycket din hund orkar kan du alltid rådfråga veterinären, säger Thomas Melén.
Här guidar han till hur du kommer igång – steg för steg.

Lyckas i fem steg

1. Din egen nivå får styra löpningen. Är du nybörjare, börja med promenader som du växlar upp till fartlekar. Gå i intervaller, där du går i lugn takt och sedan växlar upp till hög takt. I nästa steg växlar du mellan promenadtakt och att jogga.

2. Hunden nära intill. Många gillar att ha hunden som "draglok", men det kan resultera i ett mindre optimalt löpsteg, där du riskerar att överanstränga eller skada dig. Det är bättre att du satsar på att ha hunden nära intill dig, förslagsvis på höger sida så att du springer mellan hunden och mötande cyklister och motionärer. Belöna när hunden går rätt.

3. Rätt koppel. Använd aldrig strypkoppel – hunden måste kunna andas! Gör du en ögla mitt på kopplet så kan du stoppa in armen i den så slipper du snubbla på kopplet.

4. Kör backträning! Gör så här: Sätt hunden nedanför backen, med kommandot "stanna". Ge dig själv en målpunkt i backen som är ditt "mål", det ställe du ska ha nått för att vinna. Gå en bit uppför berget, så långt som du bedömer att du behöver gå för att ha en chans att hinna först till den där punkten. Sen kallar du på hunden, och sätter fart uppför berget! Kommer du först till målpunkten, så har du vunnit, hinner hunden ifatt dig innan så har hunden vunnit. En jättekul träningsform som triggar er båda.

5. Gör upp mål med din träning, och planera in den. Ta hjälp av hundens energi, säger du att ni ska gå ut så kommer den energiskt viftande svansen hjälpa till att få ut dig i spåret.

Storleken spelar roll

Liten hund (som tax, chihuahua)
Intervallträning är perfekt att göra ihop med små hundar, kort och explosivt.

Mellanstor hund (som golden retriever)
Större hundar passar bättre för längre distanser. För att hunden inte ska skada sig måste alla ligament ha vuxit klart, så vänta med löpträningen till dess att hunden är 1 år.

Stor hund (som schäfer, grand danois)
Samma som ovan, men vänta åtminstone 16 månader, tvåmilsrundor är inget för en unghund.