Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

 • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
 • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

sticka Kristin Kaspersens mössa Vardagspuls Bild: Johnér, Kristin Kaspersen
 

Stickning som terapi: Snowboardåkaren Maria Danielsson tvingades sluta efter en knäskada men fann en ny passion - stickning. 

Så terapistickar du Kristin Kaspersens fina mössa

– och därför är det bra för din hälsa att sticka

Kristin Kaspersen delar med sig av instruktioner på hur du stickar hennes fina mössa. En trevlig bonus är att själva sysslan är bra för ditt välmående!

Publicerad 2015-11-05 | Vardagspuls

Kristin Kaspersen tycker att stickning är lugnande för själen. Och faktum är att handarbete kan fungera terapeutiskt. Forskning vid Harvard Medical School Mind/Body Institute har visat att handarbete med upprepade rörelser som exempelvis stickning kan ha en ­stressminskande effekt och sänker pulsen och blodtrycket. Det här skriver Expressens Hälsoliv. Och handarbetet har inte en positiv inverkan enbart på den som stickar, utan även på omgivningen. Många har positiva associationer till stickning och blir lugna av det.

Här delar Kristin med sig av instruktioner till hur man stickar den fina mössan hon själv har på sig på bilden ovan. Mönstret och modellen kräver att du sedan tidigare har viss stickvana. Lycka till!

Gör så här

 1. Köp ett fint garn som gärna är ekologiskt och passar för stickor nr 4-5.  Tänk på att inte köpa ett ullgarn om du är känslig för att det kliar. Vill du ha den varm, strunta i att det kliar, köp merinoull eller gilla läget. Ull värmer bäst!
 2. Åk hem till din mormor eller din faster eller besök ett ålderdomshem och be att få titta i någons stickkorg. Be att få låna ett par stickor nr 7 eller säg att du önskar dig dessa som tidig julklapp. Jag lovar att du kommer få dem och mormor blir glad som kan få ge stick-tips.
 3. Sätt dig bekvämt och låt atmosfären runtomkring dig vara så som du önskar. I ensamhet eller med andra. Var inte rädd för att folk tittar om du sitter ute i offentlig miljö, de är bara avis och ovana att se härliga glada människor i alla åldrar som kan sticka.
 4.  Nu till det praktiska för att få till denna mössa: Vi stickar med dubbelt garn för att få den varm och härlig och ganska kompakt. Lägg upp 56 maskor av dubbelt garn på stickor nr 7. Sticka räta maskor första varvet.
 5. Vänd på stickningen och sticka nästa varv med aviga maskor. Fortsätt sedan med räta maskor och aviga maskor vartannat varv. Då blir det sticksättet som kallas slätstickning på mössan.
 6. Tag en paus ibland och ta en kopp te och stäck på armar och ben. Le åt dig själv – du är superduktig!
 7. Sticka enligt ovan tills stycket mäter ca 26 cm (skönare att mäta i cm så slipper man räkna varv) När stycket mäter ca 26 cm så börjar du ta ihop maskorna. Detta gör du på ett varv då du stickar aviga maskor.
 8. Tag ihop tre maskor och sticka en vanligt maska. Upprepa detta hela varvet ut. På nästa varv stickar du varje maska och då med räta maskor. Nästa varv blir det ju aviga maskor igen och nu stickar du ihop två maskor hela varvet ut.
 9. Heja dig så bra det går! Fortsätt ihoptagningen med samma procedur som ovan tills du inte har några maskor kvar. När du bara har 1-2 maskor kvar så drar du igenom garnet så att du drar ihop maskorna och viker sedan ihop stycket med avig sidan utåt.
 10. Tag en virknål eller en rundad synål med stor ögla och sy ihop ändarna på fint som det går hela vägen ner. Fäst garnet på slutet av stycket. Vänd tillbaka mössan till rätsidan och tadaaaa den är klar!
 11. Sätt gärna på dig mössan med skarven bak, gegga ner den lite i nacken också så att den inte står rakt upp, den kan vara lite höjdrädd. Le och sträck på dig – du är unik, precis som din nya mössa. Shit vilken perfect match!

Instruktionerna är lånade från Maria Danielsson på deelicious.se.

Fotnot: Och om du blir litet förvirrad när det gäller stickstorleken: garnet ska passa stickor 4-5, men eftersom vi stickar med dubbla trådar är det nr 7 vi ska använda till mössan – inget annat!